Stavanger: For første gang er det laget en teaterforestilling bygd rundt sangene hans. Og da Randi Tytingvåg framførte tittelsangen «Skyfri himmel» onsdag lød det så vakkert og ble gjort med en slik innlevelse at komponisten måtte tørke tårer.

– Alt er som jeg har tenkt det. Dette er noe av det kjekkeste jeg har gjort i hele mitt liv, sier Eidsvåg.

På rollelista står foruten Tytingvåg kjente navn som Rita Eriksen, tidligere Vamp-vokalist Jan Ingvar Toft, Torfinn Nag, Trond Høvik, Espen Hana og Sally Nilsson.

Bedehus

«Skyfri himmel» er lagt til et bedehusmiljø, og underveis i handlingen får publikum høre flere av Eidsvågs mest kjente sanger.

– Stykket er lagt til et miljø jeg kjenner fra oppveksten i Sauda, men dette er ikke en historie om Sauda. Det tar for seg et tema jeg tror alle kan kjenne seg igjen i. Det handler om et ungt menneske som har et uttrykksbehov, men som blir hemmet av det miljøet hun går i. Slik sett kunne det jo like gjerne ha vært lagt til et idrettslag, men det er nå en gang bedehusmiljøet jeg kjenner, sier Eidsvåg til NTB.

Han avviser at dette er noe oppgjør med bedehusmiljøet.

– Jeg har tatt nok oppgjør med bedehusmiljøet, sier han.

Tilbakeblikk

Stykket starter i begravelsen til ei ung jente, og gjennom tilbakeblikk blir teaterpublikum kjent med jentas familie og miljø.

– Men det er ingen dyster forestilling. Det er mye humor og varme i den, sier Eidsvåg.

Teksten er skrevet av 28 år gamle Olaug Nilssen fra Førde. Hun har tidligere gitt ut to romaner og en essaysamling, men det er første gang hun skriver for teater.

– Stykket er blitt til i tett samarbeid med Bjørn Eidsvåg. Utfordringen har vært å få teksten til å gli over i Bjørns sanger, sier Olaug Nilssen til NTB.

Hun møtte Eidsvåg første gang i mars, og siden det har det gått manusutkast fram og tilbake mellom de to.

– Jeg er jo vant til å jobbe alene. Å få jobbe sammen med noen på denne måten har vært en stor glede, sier Bjørn Eidsvåg.

Gammal drøm

I stykket får publikum får blant annet høre «Gammal drøm», vakkert framført av Rita Eriksen og Espen Hana.

Allsidige Hana spiller for tiden Hjalmar Ekdal i «Villanden» på Rogaland Teater. Han er også musiker og komponist, og har vært med i en rekke musikaler, blant annet Jan Eggum-musikalen «På'an igjen» på Den Nationale Scene i Bergen i fjor høst.

– Jeg har også vært barpianist. Da kommer en ikke utenom Bjørn Eidsvågs sanger. Det er flott musikk, sier Hana til NTB.

At «Skyfri himmel» blir en publikumssuksess er allerede klart. Premieren er først 4. november, men teatret melder om nesten utsolgte hus fram til jul. 13.000 av de 14.500 billettene er solgt. Denne uka ble det lagt ut 9.000 billetter til forestillinger neste år, og det meldes om kø foran billettlukene.