26. januar 2009 er datoen. «Hardt Regn» er tittelen. To år etter forrige omgang er Skambankt klar med oppfølgeren til «Eliksir». Vokalist, gitarist og låtskriver Terje W. Røthing oppsummerer på følgende enkle måte:

– Det er en jevnere plate med flere bra sanger enn tidligere.

Variasjon er også et stikkord.

– Vi har tilført noe nytt, og har blant annet turt å ta det helt ned. Melodifokus er et annet stikkord, og vi synes selv platen er mer variert enn tidligere, sier han.

Alvor

Skambankt var hobbyprosjektet som plutselig ble mer alvorlig enn planlagt.

– Vi skulle bare lage en demo for moro skyld. Så ble det en plate. Siden har vi skjerpet oss mer og mer for hver gang, sier han, og legger til at det kan virke som om bandet blir tatt mer på alvor.

– Det har åpnet seg noen hull i det norske rock'n roll-toppsjiktet i det siste. Tar dere sikte på å ta steget helt opp i toppen nå?

– De tingene tenker vi ikke på i det hele tatt. Vi tenker på å lage en best mulig plate og på å spille best mulig konserter, sier frontfiguren.

Kontroll

Skambankt har tatt styringen over det nye albumet selv. Det betyr at de selv har tatt seg av innspilling og produksjon. Miksingen har Mike Hartung tatt seg av.

– Vi hadde lyst å bruke så mye tid som sangene trengte, forklarer Røthing.

Bandet presenterte den første smakebiten, kraftrockeren «Malin», i oktober. Om litt mindre enn to måneder kommer resten. Røthing føler at bandet har dyrket fram et større særpreg denne gangen.

– Denne gangen har vi i større grad fått til et eget uttrykk. Den andre platen ble L.A.-rock og denne gangen hadde vi lyst å skitne det mer til, sier han.

Utstyr

Innspillingen har foregått på flate og høsttunge Jæren, og bandet har tillatt seg å variere instrumenteringen en smule. Klepp Hornmusikks instrumentpark kom blant annet til nytte.

– Vi fikk låne et helt tilhengerlass med store instrumenter. Det betyr at det er blås med på en Skambankt-plate for første gang, sier han.

Danskehjelp

Skambankt kan også glede seg til å både gi og få dansk drahjelp neste år. Bandet er nemlig invitert til å varme opp for D-A-D på de danske heltenes kommende arenaturné. Fem konserter som oppvarming for Danmarks største rockeband er noe Skambankt kan like.

– Vi har spilt i Danmark en del tidligere, men dette blir spesielt. Det er ikke mange danske band som begir seg ut på en egen arenaturné, sier Røthing.

De danske turnédatoene finner du på bandets MySpace-side.

Bergen

Her hjemme er det Bergen som får gleden av å se bandet først på den kommende turneen. Turnéstarten er satt til Hulen og datoen er 6. februar. Festivalen Slottsfjell og Raumarock er allerede spikret.

– Blir det flere festivaler for deres del, eller skal Kaizers Orcestra også ut?

– Det blir nok et puslespill, humrer han.

Sangene på «Hardt Regn»:

  • 1. Vår Bør

  • 2. Kom Hell

  • 3. Løgnprofitør

  • 4. Det Tar Tid

  • 5. O Desverre

  • 6. Feil

  • 7. Trygge Rammer

  • 8. Slukk Meg

  • 9. Malin

  • 10. Når Du Ber Din Nød

  • 11. Tanker Som Mareritt