ARENDAL: — Operasjonen har vært planlagt i noen måneder, og sånn måtte det bare bli, sier musikksjef Toffen Gunnufsen i Hovefestivalen.

Mens festivalen kjemper med ryggen mot veggen og har vaklet langs konkursens rand i ukesvis, måtte festivalsjef Morten Sandberg mandag møte til hjerteoperasjon i København. Han skal være tilbake på beina i løpet av onsdag, og i mellomtiden ligger Toffen i knallharde forhandlinger med den siste aktuelle investoren som kan redde Hovefestivalen.

Forhandlingene må være ferdige innen 23. desember, som er datoen for rettsmøtet hvor Skatt Sørs konkursbegjæring skal behandles i Aust-Agder tingrett. Hovefestivalen skylder til sammen 3,5 millioner kroner i moms og artistskatt, og skulle egentlig vært i rettsmøte i går tirsdag.

Begjæringen blir trukket hvis festivalen klarer å betale momsregningen til Skatt Sør på 1,3 millioner kroner.

Les også: Må ut med millionbeløp i løpet av fem dager

Grunnen til utsettelsen er ikke Sandbergs operasjon, men at det ble feil forkynt fra tingrettens side. På grunn av formaliafeil har festivalen derfor fått ny galgenfrist til lille julaften.

— I det finansspillet som er om dagen er jo folk redde for å sette penger i banken. Da er det ikke så lett å finne noen som vil investere penger, sier Toffen.

Utenlandsk foretak?

Han har medgitt at den ene aktuelle investoren etter den andre har falt fra, og at det nå bare er en storfisk igjen. Hvor vedkommende kommer fra vil ikke Gunnufsen si, men etter det Fædrelandsvennen erfarer kan det dreie seg om et utenlandsk foretak. Hva det forhandles om vil han heller ikke ut med.

— Det har ikke folk noe med for å være ærlig. Men når noen vil kjøpe seg inn i noe er det klart de har sine ønsker om hvordan ting skal se ut og legges opp, sier Gunnufsen.

Aust-Agder Næringsselskap har gitt 2 millioner kroner til aksjekapital under forutsetning av at andre investorer også kommer til.

Ett av vilkårene for å få ny investor på plass har vært den mye omtalte akkorden blant festivalens leverandører. Arendal kommune har også satt akkorden som vilkår for å ettergi sitt krav på 4 millioner kroner.

- Vil lete etter andre leietakere

Ifølge festivalledelsen skal alle leverandører nå ha gått med på å ettergi 35 prosent av gjelda Hovefestivalen har til dem. Slik vil festivalen spare 2 millioner kroner, men ennå er det altså 5,6 millioner kroner utestående i leverandørgjeld. I tillegg kommer altså de 3,5 millioner kronene til skattemyndighetene pluss utestående lønn som er et foreløpig ukjent beløp.

Hove Drifts- og Utviklingsselskap AS som leier ut festivalområdet, er en av de største kreditorene. Der har man ikke fått noe brev som bekrefter at akkorden er på plass, og daglig leder Terje Stalleland venter ennå på 725.000 kroner som er utestående leie etter at 35 prosent er trukket fra.

Disse skulle ifølge løftene fra Hovefestivalen vært utbetalt innen mandag, men uten ny investor på plass lar utbetalingene vente på seg.

— Vi er nok ikke av de som vil være mest utålmodige, og vi håper jo det går bra. Men det skal ikke gå så veldig langt utover vinteren før vi må se oss om etter andre leietakere hvis vi ikke får pengene, sier han.

- Har ikke gått med på akkord

En annen leverandør som vil være anonym, nekter for at han har gått med på noen akkord.

— Jeg har ikke hørt noenting siden jeg oppgav at jeg ikke ville gå med på akkorden, sier han. Fra før har Oslo Live gått inn og løst ut to akkordnektere, deriblant Quartfestivalen. Vedkommende Fædrelandsvennen har snakket med er ikke en av disse, og han hevder han kjenner flere i samme situasjon.

— Vi har fått brev fra advokatfirmaet Ytterbøl som styrer akkorden om at alt skal være i orden med den, sier Toffen Gunnufsen. Advokat Per Magnus Bråthen hos Ytterbøl tok heller ikke i går telefonen da Fædrelandsvennen prøvde å kontakte ham.