KRISTIANSAND: — Jeg snakket med svigerinnen hans like før han døde. Jeg skjønte hvor syk han var, og hvor det bar. Hun fortalte at han var rolig, og var helt trygg før han sovnet inn, sier Dag Ringstad til fvn.no.

Vennskap

Ringstad har møtt Norman flere ganger, og arrangert konserter med legende i Kristiansand. For kristiansanderen betydde Norman svært mye gjennom ungdomsårene.

— Han er den personen som har påvirket livet mitt mest. Musikalsk har han alltid vært en favoritt. Men i tillegg var han et holdepunkt da konfliktene rundt rock og kristendom herjet på Sørlandet da jeg vokste opp. Sangen «Why should the devil have all the good music» trykket vi til vårt bryst, sier Ringstad.

Dårlig helse

  • Hjertet sviktet, uttaler bookingansvarlig i Skjærgårds Music & Mission, Morten Skjævestad, overfor vl.no.

Ifølge Normans egen hjemmeside døde 60-åringen klokken kvart på tre natt til søndag. Skjævestad mottok tekstmelding fra Larrys bror Charles da dødsbudskapet var klart.

Han har i flere år vært plaget av dårlig helse, men har fortsatt å turnere til tross for sykdom. Norman har flere ganger besøkt Norge. Blant annet har han opptrådt på Skjærgårds Music & Mission på Risøya ved flere anledninger, og han har også sunget gjentatte ganger i domkirken i Kristiansand. Siste gang var så sent som i fjor.

— Han har vært inn og ut av sykehus, og hatt haugevis av operasjoner. Jeg er nesten litt overrasket over at han holdt så lenge som han gjorde, men det er likevel utrolig trist å få vite at han nå er død, sier Skjævestad.

Avskjedsbrev Lørdag kveld skjønte Larry Norman at hans siste timer var kommet, og fikk en venn til å skrive et avskjedsbrev .

— Sårene mine blir større. Jeg har vanskelig for å puste. Jeg er klar til å reise hjem, refererte Normans venn.

I april skulle Norman på nytt ha opptrådt i Norge og Sverige under arrangementet «The Royal Years».

Larry Norman var kjent som kristenrockens far. Men personlig var han verken enig i, eller likte, betegnelsen.

Norman fikk sitt gjennombrudd på slutten av 60-tallet, og ønsket å være et motpol til mye av rockemusikken som handlet om dop og sex. Norman mente at det ikke var musikken det var noe galt med, og brukte dermed rockens uttrykk, men med kristent budskap. Norman lagde blant annet slageren «Why should the devil have all the good music», som understreket denne oppfatningen.

Kontroversiell Til tross for at Norman har vært en stor inspirasjonskilde for mange kristne sangere og musikere, har han også vært kontroversiell i mange kristne kretser. Flere menigheter har nektet kristenrebellen adgang, og omtalt ham som et verdslig utskudd.

Paul McCartney uttalte en gang i Billboard Magazine at Larry Norman kunne ha vært en av de største artistene på 70-tallet dersom han hadde droppet sine kristne tekster.

Forbilde I 2001 fikk Norman en plass i Gospel Music Hall of Fame sammen med blant annet Elvis Presley. Normans album «Only Visiting This Planet» ble produsert med hjelp fra Beatles-produsent George Martin.

Blant kjente artister som har Larry Norman som forbilde, finner man blant annet Van Morrison, Bob Dylan og Bono og Edge fra U2. For under ett år siden spiste Bono og Norman lunsj sammen. Bono uttalte også under en konsert at Larry Norman har vært en av hans viktigste inspirasjonskilder når han har skrevet tekster.

Mulig Agder-utgivelse

Da Norman gjestet Sørlandet for siste gang i fjor, gjorde arrangørene opptak av Larry Normans opptreden.

— Om det blir plata av det vet jeg ikke, men det er ikke umulig. Aktører i USA har meldt sin interesse. I tillegg har Lynor sagt de kan være interessert, sier Ringstad.

(Faktakilde: Wikipedia/ressurssider på nett)

Hvilken Norman-låt og album har betydd mest for deg? Skriv din mening i bunnen av artikkelen.