Alle signaler tyder på at Blu-ray er blitt det rådende formatet for høyoppløst videofilm. Den ene markedsaktøren etter den andre melder sin støtte til Sonys format.

Nå kommer også norske titler på Blu-ray, men for den jevne norske forbruker vil det vanlige DVD-formatet fortsatt være det som gjelder.

«Rovdyr» første norske HD-film

Star Media Entertainment var den første norske distributøren som satset på utgivelse av høyoppløst DVD, med fjorårets kinosuksess «Rovdyr». Filmen slippes i både vanlig DVD-format og Blu-ray i slutten av april.

Distributøren bestemte seg for Blu-ray på slutten av fjoråret, da mer og mer tydet på at dette kom til å bli det ledende formatet. Selv om Sonys format nå har markert seg som det rådende formatet, forventer ikke distributøren at Blu-ray skal ta noen stor del av totalmarkedet.

— Vi tror vanlig DVD er godt nok for folk flest. Høyoppløst video er et marginalt produkt, sier produktansvarlig Jørn Landbakk i SME.

Spår langt liv for DVD

Han spår at de vanlige DVD-platene kommer til å dominere markedet i mange år fremover. 2007 ble et toppår for salg av vanlige DVD-spillere, og folk flest kommer ikke til å være villige til å skifte på noen år, mener han.

Dessuten må man også ha HD-klart tv-apparat for å få noen glede av krystallklar høyoppløst film.

— Det gjenstår å se, men i mine øyne er DVD for nytt som format til at folk er innstilte på å bytte spillere, sier han.

Lettet distributør

Når Sandrew Metronome Norge slipper «Kautokeino-opprøret» på DVD til høsten vil også den ledsages av en høyoppløst utgave på Blu-ray.

— De gode kinotallene gjør den til en god lanseringstittel for oss på Blu-ray. For øyeblikket går vi også gjennom katalogen vår og leter etter andre aktuelle Blu-ray-kandidater, sier Erik Sandøy i Sandrew Metronome Norge til Farojournalen.

Norges største filmdistributør, SF Norge er lettet over at formatkampen omsider ser ut til å være avgjort. De har foreløpig ingen planer om å gi ut norske filmer på Blu-ray. Men de store utenlandske titlene, både nye og historiske, kommer til å bli utgitt på Blu-ray i tillegg til vanlig DVD.

— Det blir mer og mer av det, og vi forventer en firedobling av omsetningen i 2008 sammenlignet med fjoråret, sier Hege Bergrem i SF Norge.

— Men for den jevne mann og kvinne blir det helt sikkert vanlig DVD som gjelder i lang tid fremover, mener hun.

Formatkampen ødela for begge

De norske filmdistributørene har i likhet med forbrukerne sittet på gjerdet og ventet på en avgjørelse i kampen mellom de to formatene for høyoppløst video.

Formatene lå lenge helt jevnt, men siden nyttår har Toshiba har gått på den ene smellen etter den andre med sitt HD DVD-format. Det første store nederlaget kom da Warner Brothers besluttet å kun satse på Blu-ray tidlig i januar.

— Et landskap med to formater har skapt forvirring blant forbrukerne og likegyldighet overfor høyoppløste bilder, og teknologien har derfor ikke tatt av i markedet, var begrunnelsen til Warner Entertainment.

Fra før ble Blu-ray støttet av Disney, Twentieth Century Fox, MGM og naturligvis Sony Pictures.

Like etter Warners avgjørelse besluttet Paramount og Dreamworks å droppe HD DVD til fordel for Blu-ray, og satte dermed nok en spiker i kisten til HD DVD-formatet.

Forhandlerne følger på

De store elektronikk- og DVD-kjedene har også tatt konsekvensen av utviklingen blant distributørene, og den ene forhandleren etter den andre velger nå å satse på Blu-ray.

Hifi-klubben, som tidligere har solgt spillere for begge formater, opplyste nylig at de heretter bare kommer til å selge Blu-ray-spillere.

Videokjeden Best Buy valgte for noen uker siden å selge ut restlageret av HD-DVD-filmer for å satse kun på Blu-ray, og mandag gjorde den amerikanske videokjeden Netflix det samme, skriver VG.