ARENDAL: – TROND! TROND! Har du det gøy, eller? Kom hit, da! Kan jeg ta et bilde av oss? Kan jeg få en klem? Give me five!

Da Adressa tilfeldigvis dumpet borti Trond Giske på Band of Horses-konsert onsdag kveld på Hovefestivalen, var det en takknemlig kulturminister som mer enn gjerne tok seg en prat. For det ble litt vel mye oppmerksomhet rundt en litt brydd minister.

Kan bli lei

– Nå kan jeg bruke dere som unnskyldning til å komme meg litt unna, humret Giske, som ble konstant ropt på, klemt, tatt bilde av og revet i hvor enn han beveget seg på sin ene kveld på Hove.

Sammen med Frederic Hauge fra Bellona og skuespiller Eindride Eidsvoll kjent fra «Hotel Cæsar» nøt Giske de melankolske tonene til det amerikanske indiebandet i lun kveldssol. Men han fikk ikke mye fred.

– Blir du aldri lei?

– Jo da, av og til sier jeg at «nå har jeg fri», innrømmer ministeren.

Han virket imidlertid ikke særlig lei, selv om han måtte avlå utallige tilbud om kyss på kinnet.

– Æ tar betalt for sånt! var Giskes humoristiske respons på tilnærmingene.

Offer for sjangersjåvinisme

Etter at han i fjor hadde Mira Craig på skuldrene under en The Killers-konsert på den første Hovefestivalen, har han opplevd stadig mer pes for sin høye festivalprofil. Det synes han ikke noe om.

– Det er en et uttrykk for sjangersjåvinisme, sier en oppgitt Giske.

– Da operaen åpnet i april, var jeg der fire helger på rad uten å høre et pip i media, forteller han, og fortsetter:

– Det var ingen som kritiserte Valgerd for å gå for mye på kirkekonsert.

Vil skape likevekt

Giske er av den oppfatning at rock, dans og festivaler generelt ligger lavest i hierarkiet, og mener noe av det viktigste med jobben hans er å gjøre noe med nettopp det.

– Jeg vil skape større likevekt i kulturlivet. Festivaler har utrolig mye å si for arbeidsplasser, opplevelser, identitet og tilhørighet til et sted. Bare se på Storås’ betydning for Meldals stolthet, forklarer ministeren.

«Festivalminister» er dermed ikke et klengenavn han ser mørkt på. For festivaler som Storås og Hove er livsviktige, ifølge Giske.

– I fremtiden vil ikke folk bo steder der det ikke fins kulturtilbud, avslutter han, før det er på tide å rekke en øl før Beck-konserten.