Tirsdag 30. januar lanserer Microsoft sitt nyeste operativsystem, Vista, for den jevne forbruker. I Bergen kan man få en sniktitt på systemet under messen Digital Hverdag og happeningen skulle markeres kraftig i Peer Gynt salen.

Behov for førstehjelp?

Allerede før seansen ble satt i gang var det kanskje enkelte tegn på at alt ikke var som det skulle være. På scenen spankulerte to svært apatiske sykepleieruniformerte modeller med hvert sitt intravenøsstativ i et hav av røyk. I bakgrunnen lyste en gigantisk Vistalogo, og om de to på noen måte var relaterte er ikke godt å si.

Hvorfor Vista?

Også Microsoftdirektør Knut Aaserud ble geleidet inn på scenen av sykepleiere, men kviknet litt til etterhvert. Etter litt halloi og bergensfrieri til den stappfulle salen, stilte direktøren det betimelige spørsmålet om hvorfor det er på tide med et nytt operativsystem.

-Verden har endret seg, og måten vi bruker PC har også endret seg. Flere er på nett med bredbånd, PCen brukes mer til å kommunisere med og stadig flere har en større del av minnene sine på den. Vista representerer en oppgradering som i større grad gjenspeiler dette.

Deretter gikk Aaserud over til å presentere nye mennesker som alle har hver sin lille forklaring på hvordan Vista skal forandre verden.

Overfladisk wow-faktor

Først ga sjefen for forbrukermarkedet, Odd Sverre Østlie et innblikk i hvordan Vista skal finne filer lettere, styre vinduer bedre, og bli bedre, penere, større og raskere. ”Wow” er ordet som skal beskrive nyskapningen.

I tillegg har Vista bygget inn noe de kaller ”Gadgets”, små informasjonsvinduer man kan ha hengende på skrivebordet, eller i et sidepanel. Disse kan man fylle med værmeldinger, RSS, eller for den saks skyld TV-programmer, og dermed ha det tilgjengelig kontinuerlig. Mest fryd for øyet, men både søk og Gadgets kan fort vise seg nyttig. Ikke bare det, det er nye bakgrunnsbilder. Kort, overfladisk, og ikke veldig wow.

Perler på en snor

Som perler på en snor fulgte de på: TV2, dingseprodusent Asono og HP, alle med felles budskap om at fremtiden ligger i Vista, og alle med hver sine produkter som kun eksisterer takket være Vista. TV2s sendinger er i Mediaplayer, Asono har laget Mediesenter og en fjernkontroll vi knapt fikk et glimt av i en lang reklamefilm. HPs bidrag er en PC som utnytter Vistas støtte for berøringsskjerm, en viss nerdefaktor, men bruksverdien på en diger digital notatblokk er kanskje noe begrenset.

Siste mann ut var Jørgen Tharaldsen fra det norske spillselskapet FunCom. De holder for tiden på med internettrollespillet Age of Conan. Storslagent, flott og stemningsfullt, men også brutalt og blodig. Grafikken er mulig takket være Vista, og barna kan nektes tilgang med foreldrekontrollen i operativsystemet. En nær wow-opplevelse.

Du gikk ikke glipp av noe

Til tross for at det meste skjedde på video akkompagnert av heismusikk, ble de de ulike de ulike representantene presentert med brask og bram mellom hvert innslag. Når endelig Microsoft takket for seg hadde de altså behørig markert at de har annonsert at de skal lansere Vista til menigmann på tirsdag. Om du ikke var der gikk du ikke glipp av så veldig mye.