Fædrelandsvennen viser filmen på fvn.no fredag 30. april klokka 16. Den blir tilgjengelig i to døgn på våre nettsider.

KRISTIANSAND: – Dette er noe jeg absolutt ikke vil ha igjen. Det har vært hundre prosent negativt, slår Lina Follerås fast. 11-åringen fra Nodeland snakker om pandemi, korona og karantene.

Denne uka har dokumentarfilmen «Innestengt» premiere på Barnefilmfestivalen, og Lina er en av 67 bidragsytere.

I filmen kan du se Lina på skolebussen, på tur med skolen, der hun feirer 17. mai i båt og mens hun intervjuer besteforeldrene på telefon.

– De ble nettopp vaksinert, og det er bra at vi kan være med dem igjen, sier hun.

Historisk

Filmen viser pandemien fra barn og unges ståsted i perioden mars til mai 2020. Prosjektet er et samarbeid mellom Barnefilmfestivalen som åpner tirsdag, og Vest-Agder-museet. Filmprosjektet ble igangsatt for over et år siden, da man ikke helt så for seg at pandemien skulle vare helt til neste år.

Lina Follerås har for det meste filma selv når hun har laget sine bidrag til «#Innestengt». I bakgrunnen mamma Else Follerås. Foto: Torgeir Eikeland

– Dette er et historisk viktig prosjekt for museet. Vi ønsker å samle inn og arkivere kreative uttrykk som dokumentasjon av koronatida fra barnehøyde, sier Jannecke Dettmer fra Vest-Agder-museet i en pressemelding.

Flere hundre bidrag har kommet inn, og regissør Marius Loland har bearbeidet og klippet sammen det som har blitt dokumentarfilmen «#Innestengt».

Dans foran mobiltelefonen er en av pandemi-aktivitetene Lina Follerås har sendt inn. Foto: Torgeir Eikeland

Barnas premisser

– Vi fikk inn flere hundre bidrag fra hele landet til prosjektet. Det er 67 barn og unge som er med i filmen. Det er en dokumentar av, for og om barn. Vi har latt barnas egenproduserte materiale tale for seg selv og gjort så lite endringer som mulig. Det skal være på deres premisser, sier Loland i pressemeldingen.

Fædrelandsvennen viser filmen på fvn.no fredag 30. april klokka 16. Den blir tilgjengelig i to døgn på våre nettsider.

Nå er det klart at filmen også skal vises på NRK med 67 bidrag fra barn og unge mellom 2 og 16 år.

– Den første perioden med korona var nokså kjedelig. Det var ikke så mange flere enn oss her jeg så. Og da mener jeg mamma, pappa og lillesøster Nella på fem og lillebror Ole på åtte. Vi var mye på tur, og vi var på hytta, sier Lina.

Mor Else sitter i bakgrunnen og skyter inn at dette var rett etter kommunesammenslåingen, slik at hytta i Søgne nå var i samme kommune.

– Så gikk jo pandemien halvveis over, men så ble det verre igjen. Det var dumt. Veldig dumt, sier Lina.

Vannballonger

– Hvorfor har du deltatt i filmprosjektet?

– Det er gøy å filme, og gøy å vise hvordan man har det.

– Hva har du gjort under pandemien som du kanskje ellers ikke ville funnet på?

– Vi har kasta vannballonger på hverandre, sier Lina.

– Og gamle sokker har fått nye bruksområder, sier mor. Det handler visst om dokketeater med sokker. Trampolina som vi ser borte i hagen har også fått kjørt seg en del det siste året.

– På skolen har vi spritet hendene hele tida. Vi har bare kunnet ha kontakt med dem som går på samme trinn, og skolegården er delt inn i tre soner. På skolen har vi fått gjøre flere gøye ting enn vanlig.

Perspektiv

– Men vi har det ikke så verst, tross alt. Dette har jo satt ting litt i perspektiv også, forsøker mor Else.

– Ja, det er du og pappa veldig flinke til å snakke om: Perspektiv, kvitterer Lina.

– Hva er det første du vil gjøre når pandemien er slutt?

– Badeland! Og så skal jeg besøke kusina mi i Irland. Da skal vi være sammen hele tida. Og vi skal bade!