KRISTIANSAND: — Vi er ikke provokative, vi ønsker bare å skape noe vakkert, sier Hilde Sødal, som har kommet trygt i land etter å ha gjennomført performance-stuntet og posert for fotografen ute på den hvitmalte holmen.

Hvis du har vært på Quartfestivalen og lurt på hvorfor holmen mellom Odderøya og Bendiksbukta ser ut som den er blitt angrepet av litt for mange «slepphendte» måker, kan vi trøste deg med at det ikke er måkeskitt, men kunst det dreier seg om. Den hvite holmen er en del av et navnløst kunstprosjekt satt sammen av de tre jentene Jorunn Ugland, Hilde Sødal og Ann-Cathrin Høibo, som utgjør multikunstner-ensemblet «Sjenerte sørlendinger.» Sammen står de tre barndomsvenninnene bak flere sprelske innfall på årets Quart.

Dynket holmen i gips

Jentene brukte en dag i forkant av festivalen på å blande bøtter og spann med gips og saltvann og dynke holmen utenfor Bendiksbukta.

— Den ligner i grunnen litt på et isfjell uti der, sier Jorunn Ugland, idet vi ser kollega Sødal, for anledningen kledd i hvitt fra topp til tå, forsvinne ut mot holmen i en gummibåt. I båten har hun med seg den såkalte «hodemaskinen», som også er en del av Sødals performance-stunt.

— Vi ønsker i grunnen bare å skape noe vakkert, sier Ugland, og gjør det klart at det ikke alltid er nødvendig å legge så fryktelig mye mening i all kunst.

— Vi har ikke noe navn på dette, og er i grunnen mer opptatt av å skape noe for folks sanser, noe de kan synes er vakkert å se på, i stedet for å prøve å tolke kunsten i hjel. Så får det heller være opp til hver enkelt å skape sin egen mening, forklarer hun.

— Hvorfor hvitt, prøver vi oss.

— Hva er hvitt for deg, kommer det tilbake fra Sødal.

— For meg er det hvite vakkert. Det er en befrielse å jobbe med hvitt. Noen sier det symboliserer sorg{hellip} Jeg vet ikke helt. For meg er hvitt uansett en deilig farge å jobbe med. Det er som å bli født på nytt, fortsetter kunstneren.

Blandede reaksjoner

I tillegg til at den hvitmalte holmen har vakt oppsikt, har Sødal selv vært et friskt innslag blant konsert-publikummet, med sine hvite gevanter og oppsiktsvekkende hodepryd.

— Dette er en «hodemaskin», forteller hun, og viser fram den syv kilo tunge anretningen hun bærer på hodet som en del av prosjektet.

— Hodemaskinen skal synliggjøre de abstrakte funksjonene som finnes i hodet, forklarer Sødal, som har fått litt av hvert av reaksjoner på sine vandreturer blant publikum.

— Jeg tror kanskje folk er flinkere til å gi kommentarer og snakke til deg på en festival som dette. Da er alle litt fulle, og spør gjerne om dette er kunst og slenger ut bemerkninger. En mann lurte på hvor mye jeg tok for et ligg. Det er nok den mest spesielle bemerkningen jeg har fått til nå, smiler Sødal.

De tre jentene er multikunstnere, og driver både med tekstil, foto, maling, video og performance. Ugland har spesialisert seg på foto og holder på å utdanne seg til fotograf. Sødal er performance-artist, og Høibo driver mye med tekstiler og malekunst. Holmeprosjektet er et samarbeid mellom alle de tre, og er bare et av mange samarbeid i regi «Sjenerte sørlendinger». Og flere blir det. Det skorter ikke på ideer hos de unge damene.

  • Vi ønsker å jobbe sammen til vi blir gamle. Kanskje skulle vi laget et slideshow med bilder til neste Quart? Eller ha hele slideshowet under vann, funderer Ugland entusiastisk.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no