«Cinderella Man» er historien om bokseren Jim Braddock. I slutten av 1920-årene var han en liten stjerne innen profesjonell boksing (lett tungvekt).

Med depresjonen i USA, som startet i 1929, raste hans verden sammen, som millioner andres verdener gikk over ende.

Han fant seg i arbeidsledighetskø hver morgen på havna.

Han har kone og familie, og da et av barna blir sykt, går han en svært ydmykende tiggerrunde hos sitt gamle bokseforbund, der navnet hans tidligere var meislet i neon.

Men se så: Gudene hjelper de rene av hjertet, husker du. Via tilfeldigheter, hell og ren moralsk opptreden gis han nye sjanser i bokseringen.

Og han benytter og bruker sjansene. Noe som, enkelt skissert, resulterer i at han både sportslig og sosialt går over i en ny verden og inn i en ny æra.

Det topper seg da han går 15 runder mot den daværende verdensmester i tungvekt i 1935, Max Baer. Han var kjent for å ha drept to menn i ringen.

Resten av Jim Braddocks liv var en ren solskinnshistorie.

Det var den legendariske journalisten/forfatteren Damon Runyon som døpte han «The Cinderella Man», etter eventyret om Cinderella (på norsk Askepott).

Det melodramatiske ligger i selve biografilinjene. Det sentimentale blir utmyntet i enkeltscener, scener hvor hans forhold til kone og barn belyses, og scener hvor hans integritet og edle hjerte settes i perspektiv. Og de scenene er iblant så sentimentale at du føler du blir kysset av en engel.

Men: Det sentimentale har et kraftig kontrapunkt. I boksingen.

Og for oss som har sans for boksesport, gir filmen full uttelling: Boksescenene er avviklet med høyt temperament, tetthet, flott rytme.

Som helhet er regien meget dreven, den har en myndig ro i de store fortellerlinjene, den er tett på Russell Crowes ansikt når dét er det rette, og tidskoloritten blir tatt vare på i poengterte særtrekk.

Russell Crowe legger nye alen til sitt kunstneriske renommé: Han er meget formsikker, samtidig så vár som urolig vann i sine detaljer. Og han kan bokse.

Sum: Et tradisjonelt Hollywood-drama som forener det patosfylte og sentimentale med kraftfull, sekundkjapp boksedramatikk. Og som makter å balansere det hele!

Cinderella Man

USA 2005

Regi: Ron Howard

Manus: Akiva Goldman, Cliff Hollingsworth

Skuespillere: Russell Crowe, Renée Zellweger, Paul Giamatti, Craig Bierko, Bruce McGill