ARENDAL: — Vi må langt tilbake i tid for å finne like mange solgte dagsbilletter som til tirsdagen, sier presseansvarlig for Hovefestivalen, Gaute Drevdal.

Og hovedgrunnen til det gode billettsalget er Kings Of Leon, som var et av verdens aller største rockeband for noen år tilbake. Nå er det gått tre år siden forrige utgivelse, men bookingsjef Toffen Gunnufsen mener amerikanerne fremdeles er aktuelle.

Toffen Gunnufsen Foto: Torstein Øen

— De er fortsatt superstore, og fyller store arenaer. De favner bredt, over flere generasjoner og flere leirer av musikk. Det er et rock'n'roll-band med popteft. Vi hadde håpet på et nytt album før festivalen, men det kommer ikke før i september. Det blir likevel noen nye låter på Hove. Setlistene på denne turneen viser at de spiller to til fire nye låter på konsertene, sier Gunnufsen. Og legger til:- Dessuten er de eksklusive. De har ikke spilt i Norge siden Quart i 2003, konstaterer Gunnufsen, som har booket rundt 100 band og artister til årets festival.

Ungt preg

Når hovedbolken av festivalen går av stabelen tirsdag, har det allerede pågått en todagers forfest på Hove med en rekke konserter. Og mandag formiddag er festivalcampen allerede godt befolket. 6000 er på plass, og tallet kommer trolig til å ende på rundt 10.000. Campen har 16-årsgrense, noe som har vært med på å gi festivalen et stempel som en "fjortisfestival". Gunnufsen mener imidlertid at dette er kraftig overdrevet.

— Mange tror kanskje at det er bare 16-åringer her, men det er maks 15 prosent som er mellom 16 og 18. Snittalderen er 20,5 på de som kjøper ukespass og 24 på de som kjøper dagsbilletter.

— Men dette er likevel et ganske ungt publikum. Hvordan forholder du deg til det når du booker artister?

— Jeg har et ansvar i forhold til publikum, men jeg forsøker å vri det i forskjellige retninger. Band som Phoenix og Volbeat peker litt opp i alder, men har også en forankring hos de yngre. Det er en balansegang, sier han.

Fremmer ny musikk

Gunnufsen prøver som i Quart-tiden å introdusere nye og ukjente band og artister for publikum. Dette mener han en stor musikkfestival er forpliktet til å gjøre.

— Vi henter inn kjente artister som skal gi klingende mynt i kassa, men det er også vår oppgave å fremme ny musikk. I en tid hvor klubbkonserter går ganske tungt, har vi et ansvar. På festival får nye band greit betalt og de får mulighet til å møte et nytt publikum. Dessuten skjer ting fort gjennom sosiale medier, hvis de klarer å treffe en nerve.

— Hvem vil du trekke fram av de mer ukjente bandene på Hove i år?

— Det engelske indie-rockebandet Peace er en favoritt hos meg. De har veldig fine låter og har fått superkritikker. Så har vi et norsk band, som heter Away, som spilte fletta av oss under Hoveslaget. De er bare tenåringer, men har fantastiske låter, sier Gunnufsen, som også ser fram til konserter med etablerte artister på Tromøya.

Macklemore & Ryan Lewis Foto: Barry Brecheisen

— Macklemore & Ryan Lewis er noe av det jeg gleder meg mest til. De er blitt megastore etter å ha toppet Bilboard-listene i USA med to singler. Frank Ocean blir også veldig bra, og Volbeat kommer til å lage et helsikes baluba i amfiet, sier Gunnufsen.

Doblet vakthold

Presseansvarlig Drevdal kan ellers melde at ukespassene selger omtrent som i fjor. Blant dagsbillettene er tirsdag mest populær, mens fredag foreløpig har solgt minst. Drevdal vil ikke ut med nøyaktige tall, men sier billettene går unna i dagene før det hele starter.

— Det har gått jevnt og godt hele veien. Nå selger vi fort og mye, sier han.

Bortsett fra Kings of Leon, er Frank Ocean, The Script og Calvin Harris headlinere på Hove.