In Vain: F.v. Kjetil Pedersen, Johnar Håland, Kristian Wikstøl, Sindre Nedland, Stig Reinhardtsen og Andreas Frigstad. Foto: Jørn Veberg
Solefald: F.v. Cornelius Jakhelln, Lars Are Nedland, Sindre Nedland, Kjetil D. Pedersen, Baard Kolstad, Johnar Håland og Alexander Bøe. Foto: Jørn Veberg

— Vinterblot inneholder tre av de best etablerte metallbandene med lokal forankring , sier Kjetil Nordhus. Fredag står han på scenen som frontfigur i Tristania, som er siste band ut i en sjelden kraftpakke av lokalt basert metallmusikk. Tristania kommer rett til Kick fra europaturne i elleve land og en festivaljobb i Costa Rica. Og før de tar juleferie skal de også spille i Stavanger og Moskva.

- Vi har lenge hatt lyst til å spille med Solefald , så vi inviterte dem og In Vain til å spille sammen med oss. De tre bandene representerer tre ulike stilarter.

Solefald har bare spilt en gang før i Kristiansand og representerer den første bølgen av metallband fra Kristiansand. De er et betydningsfullt band i utlandet. In Vain er på sin side ett av de mest kritikerroste bandene jeg kjenner til, og representerer den nye generasjonen, sier Nordhus.

Solefald

Solefald spiller fredag sin andre konsert i Kristiansand noensinne , selv om bandet har eksistert siden 1995. Den forrige var under fjorårets Southern Discomfort-festival på Kick.

Duoen som består av Lars Are Nedland og Cornelius Jakhelln la egentlig opp som liveband i 1999. Det samme året spilte de for øvrig sammen med nettopp Tristania på turne.

— Men så møtte vi In Vain hjemme i Kristiansand i romjula 2010, og de utfordret oss, sier Cornelius Jakhelln til Fædrelandsvennen.

- De sa: Kom dere ut på veien igjen før dere blir for gamle , forteller Jakhelln. Sist vinter tok Solefald utfordringen og dro på europaturne for første gang i dette åretusenet. In Vain var med som backingband for duoen, samtidig som de spilte sitt eget sett i tillegg.

— Det har gått bra. 20 konserter har det blitt. Ved en anledning i Slovenia, spilte faktisk In Vain Solefald-settet uten oss, sier Jakhelln.

In Vain

- Men nå har vi ikke spilt med Solefald siden vi sto på scenen på en festival på en borg i Romania i august. Vi må bare satse på at det går bra, for vi rekker ikke å øve sammen med Solefald før konserten på Kick, forklarer Johnar Håland som er gitarist og låtskriver i In Vain.

Mens Solefald er superveteranene, begynner In Vain å få noen år bak seg også.

— Vi har spilt sammen siden 2004, og vi holder det gående selv om to av oss nå bor i Oslo og resten i Kristiansand, sier Håland. Bandet gav sist vinter ut sin tredje fullengder, "Ænigma" som i likhet med de foregående har høstet tung kritikerros.