KRISTIANSAND: — Å samle de to fremste biografene til Ibsen og Hamsun i en festival, er midt i blinken, sier leder av Ibsen- og Hamsun-dagene, Torolf Kroglund.

Det er nemlig Ibsen- og Hamsun-biografene Ivo de Figueiredo og Ingar Sletten Kolloen som skal diskutere forfatterne under festivalens førpremiere tirsdag. Her skal de ta opp forholdet mellom de to forfatterne, og forholdet til Sørlandet og til verden utenfor.

Spennende biografmøte

— Møtet blir spennende, for det er første gang de to biografene møtes på scenen. Ibsen bodde mesteparten av livet sitt utenlands og var veldig opptatt av det som skjedde utenlands, også da han bodde i Grimstad. Hamsun reiste mye rett før han slo seg ned på Sørlandet. Og vi vet jo at han ikke hadde så bra tanker når det gjaldt utenrikspolitikk, sier Kroglund.

Litteraturfestivalen, som hedrer Henrik Ibsen og Knut Hamsun, arrangeres i år både i Grimstad, Kristiansand, Arendal og Lillesand. 20 skjønnlitterære og faglitterære forfattere, sju-åtte skuespillere og musikere, tre festivalkunstnere og en filmregissør kommer blant annet.

— Det er nesten rart å ha en litteraturfestival som favner både Ibsen og Hamsun, for de var ikke akkurat "buddies". De var veldig forskjellige, og Hamsun rakket ned på Ibsen, mens Ibsen syntes Hamsun var udannet og en jypling. Forholdet mellom de to var spesielt, og går midt i kjernen på festivalen, sier Kroglund.

Skrev "Pan" på Lund

Litteraturprofessor Bjørn Hemmer skal også snakke om Knut Hamsun i Kristiansand på tirsdag, om noe han kaller "et glemt kapittel i byens historie".

— Hamsuns forhold til Kristiansand er lite kjent, og de færreste vet at "Pan" ble skrevet på Lund. Jeg var nylig sammen med norsklærere som faktisk ikke var klar over dette. Jeg tror flere i Kristiansand vil bli overrasket over å høre det, sier han.

Hemmer skal fortelle om to opphold som Hamsun hadde i Kristiansand, og det er blitt laget en dramatisering av "Pan" som to skuespillere skal fremføre. Selv mener han festivalen er et bra innslag.

— Ja, det er veldig ålreit. Ibsen og Hamsun-satsingen har vært positiv, og jeg ser veldig fram til Bjørn Sundquists opplesning av Terje Vigen. Det arrangementet har alltid hatt en flott atmosfære med flotte skuespillere.

Arrangementet som har fått flest henvendelser, er nettopp framføringen av Terje Vigen på Kvaløya. Festivalen har hatt annonser i aviser som Morgenbladet og Klassekampen, og håper det vil tiltrekke seg et litteraturinteressert publikum.

— Forhåndssalget av billetter har ikke vært så voldsomt, men jeg tar det med ro, siden jeg tror sørlendinger kjøper billett i døra. Min erfaring med litteraturarrangement er at det kan dukke opp alt fra tre til 100 stk, sier Torolf Kroglund.

Han etterlyser nasjonal presse.

— Ingen fra nasjonal presse har akkreditert seg enda, men jeg håper de kommer. Det skal visst mye til for å få pressen ut av Oslo. Samtidig er dette først og fremst et sørlandsk treff, derfor tar jeg det litt rolig i år, og er ikke dødsskuffa om ikke nasjonal presse kommer. Det skal vi satse mer på neste år, sier han.