KRISTIANSAND: — Jeg synes alltid det er interessant å følge med når det begynner å skje noe på et sted hvor det kanskje har vært litt stille, sier Kristin Winsents. NRK-programlederen forklarer hvorfor hun har takket ja til jobben med å være juryleder i Idéstipendet 2012 i Kristiansand. Hun har fått med seg at byens musikkliv er i endring, blant annet da hun var med i Urørt-juryen da Honningbarna vant denne prisen for 2011. — Det er bare tida og veien for de som skal melde seg på, sier prosjektleder Judit Premak hos Sørlandet kompetansesenter for rytmisk musikk (Sørf). Sørf har i tre år hatt oppgaven med å tildele Cultivas idéstipend. I 2009 bevilget fondet 1,2 millioner kroner til tre tildelinger, og målgruppen er musikere og artister bosatt i Kristiansand. De som ønsker å delta i konkurransen må innen 31. august sende en e-post til stipend@sorf.no og fortelle hvordan de vil bruke 250.000 kroner til å skape en suksesshistorie

Finpusse ideer

— Kandidatene må for det første ha bra musikk. De må ha tenkt gjennom hva de kan bruke pengene til, og de må ha en drivkraft, sier juryleder Kristin Winsents.

— Vi trenger lydfiler, en hjemmeside og en beskrivelse av hva bandet eller artisten har oppnådd hittil. Når fire finalister er tatt ut vil vi i Sørf hjelpe dem å komme i kontakt med mennesker som kan hjelpe dem videre og finpusse ideene til finalen, sier Premak.

Det første året var det metalbandet InVain som tok kaka på 400.000 kroner, mens det i 2010 var Honningbarna som vant. Sistnevnte vet de fleste musikkinteresserte hvordan det har gått med. Forrige vinter vant Honningbarna spellemannpris for beste rock-album 2011. ## Delt opp premien

Det er med ett års forsinkelse at Sørf nå deler ut det tredje og siste idéstipendet, dette fordi usikkerhet rundt kommunens tildelinger til organisasjonens virksomhet krevde mye energi i vinter og vår.

— Denne gangen har vi delt det opp i fire, slik at alle de fire finalistene får 50.000 kroner hver. Vinneren får til slutt 200.000 kroner i tillegg. Dette gjør vi for det første fordi vi mener det er bedre å kåre fire vinnere enn en vinner og tre tapere. For det andre tror vi det er mulig å nå lenger med 250.000 kroner i dag enn bare for tre år siden. Med ny teknologi er det mye man kan gjøre selv i dag som tidligere kostet penger, sier Premak. Da Gramo i vinter delte ut sitt stipend til Jonas Alaska var også summen på "bare" 250.000 kroner.

Prosjektlederen garanterer kompetent og uavhengig behandling av juryen, ettersom denne i år består av høyt profilerte eksperter på nasjonalt nivå. NRKs Kristin Wintsents har som nevnt takket ja til vervet som juryleder. De to andre er den kjente musikeren Susanna Wallumrød og Joakim Haugland. Sistnevnte har de siste årene vært best kjent som bookingansvarlig for Bylarm.

— Den store finalekvelden er 28. september på Kick. Der skal alle fire finalister opptre, og der avgjør juryen hvem som vinner. Finalistene vil også bli intervjuet av juryen i forkant, sier Premak.

Idéstipendet:

400.000 kroner fra Cultiva

Deles ut av Sørf

Fire finalister får 50.000 kroner hver.

Finalen er en konsert på Kick 28. september.

Etter den får en vinner 200.000 kroner i tillegg.

I juryen: Kristin Winsents, Susanna Wallumrød og Joakim Haugland.

Frist for søknad: 31. august til stipend@sorf.no