KRISTIANSAND: Det sier filmskaper Kristian Landmark som sammen med skuespiller Ole Bernt Tellefsen står bak selskapet "Hemmelig AS", som onsdag fikk slettet sin gjeld på 400.000 kroner av Cultiva. Lånet ble innvilget i 2010 for å realisere et storstilt "etisk underholdningskonsept" i Kristiansand Dyrepark, og totalt 850.000 kroner skulle gis når Dyreparken kom med på eiersiden.

Forutsetningen for å få lånet var at de dannet et aksjeselskap og ble en "inkubatorbedrift" i Sørlandets Kunnskapspark – det vil si at de fikk administrativ hjelp.

— En dyrekjøpt erfaring. Jeg skal aldri fornedre mine ideer til å bli et inkubatorprosjekt igjen, sier han, og føler det absurd å bli sittende som syndebukk.

Landmark sier han var overbevist om at Dyreparken skulle med i "Den hemmelige skogen":

— Klar avtale

— Vi hadde en klar intensjonsavtale og en jevnlig, god og dynamisk dialog med Dyreparken. Der var det snakk om når og i hvilken form prosjektet skulle realiseres. At det ikke skulle bli noe av var ikke et alternativ i mitt hode, sier Landmark.

I intensjonsavtalen, som ble skrevet i april 2010, heter det blant annet "Dyreparken ønsker å inngå et samarbeid med Den hemmelige skogen med siktemål å sette opp musikalen "Den hemmelige skogen" sommeren 2011".

Og videre: "Dyreparken tar sikte på å la Den hemmelige skogen inngå som en del av parkens ordinære underholdningstilbud. På sikt er det ønskelig å skape en oppsetning med eget billettsalg, basert på publikumsresponsen etter sesongen 2011."

I siste avsnitt er følgende reservasjon lagt inn: "Basert på publikums respons eller andre faglige eller økonomiske vurderinger står det Kristiansand Dyrepark AS fritt å ombestemme seg, og velge å ikke å satse på et videre samarbeid."

— Hele lånet ble tatt opp fordi vi var hundre prosent sikre på at dette skulle bli noe av, sier Landmark.

- Var ikke det litt naivt?

— Cultiva mente også at den avtalen var til å stole på, og det var derfor de ga oss lån. Hva mer kunne vi be om?

Svært kritisk

Kristian Landmark er også svært kritisk til rollen innovasjonsselskapet Innoventus spilte i prosessen. For å få Cultiva-lånet måtte de får profesjonell hjelp fra i Sørlandets Kunnskapspark, og fikk rådgiver Otto Isaksen i Innoventus som daglig leder.

— Skal jeg ta selvkritikk, er det for å være naiv nok til å inngå samarbeid med dem. Det kompliserte dialogen med Dyreparken noe voldsomt, sier Landmark.

— Vi ble presset til å være gründere mot vår vilje, og til å gjøre en fantastisk visjon om til en bedrift. Ole og jeg kunne gjerne ha vært gjerne vært ansatt som historieleverandører inn til Dyreparken, men havnet i stedet i et inkubatormareritt, sier han.

Innoventus trakk seg ut i juni 2011 etter at Dyreparken hadde gjort det klart at det ikke ble noen forestilling i 2012. Og da Dyreparken i november 2011 skrinla hele tanken, ble Landmark og Tellefsen sittende med et selskap på konkursens rand.

— Ole og jeg har brukt våre egne penger til revisjon og avvikling av selskapet, men selve prosjektet lever videre selv om vi nå har brent oss kraftig, sier han.

Ny arena

Musikk, design, en bok og en animasjonsfilm er blant produktene som er laget for Cultiva-pengene, og idéskaperne håper en gang å kunne realisere visjonene:

— Cultiva har vært forbilledlige i denne saken. Vårt håp er at prosjektet vil få en ny vår på en annen arena, og at Cultiva som vår største samarbeidspartner i produktutviklingen kan ta rettmessig del i suksessen, sier Landmark.

Kristian Landmark sitter selv som varemedlem til Cultivas rådsforsamling, men er utelukkende søker i denne saken. Rådet har for øvrig ingen ting med prosjektvurdering eller tildeling av penger å gjøre.