Teatersjef Birgit Amalie Nilssen vil sette på en Terje Vigen-musikal i 2017. Foto: Kjartan Bjelland
Julen 2017 setter Opera Sør opp Nøtteknekkeren. Bildet er fra den Norske Operas oppsetning av balletten i 2007. Foto: Roald, Berit
Frøydis Emilie LInd er sjef for Opera Sør Foto: Kjartan Bjelland
Teatersjef Birgit Amalie Nilssen vil sette på en Terje Vigen-musikal i 2017. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg tror det blir veldig fint. Det er en historie om valget mellom hevn og tilgivelse og mellom håp og fortvilelse. Dette er en av Norges vakreste tekster, sier teatersjef Birgit Amalie Nilssen til Fædrelandsvennen.

Til Fjæreheia

I Kildens budsjettsøknad til Kulturdepartementet kommer det fram at Kilden vil sette opp «Terje Vigen» som musikal i 2017. — Vi setter den opp som musikal for å fylle Fjæreheia. Det passer også å sette opp dette stykket der når Terje Vigen i historien er begravd i Fjære kirke, sier Nilssen.

Hun vil ikke gå i ytterlige detaljer om forestillingen på dette tidspunktet.

Ekte person?

Henrik Ibsen skrev «Terje Vigen» i 1861. Det har vært spekulert i om Terje Vigen, den tapre sjømannen som ror til Danmark for å redde familien, var en ekte person, men det finnes ikke vitenskapelig dekning for det. Mange mener imidlertid at Ibsen hentet inspirasjon til sin Terje Vigen da han bodde i Grimstad som apotekerlærling. Han kan godt ha blitt fortalt historier som dette om norske og sørlandske sjømenn under de harde årene med kornblokader under Napoleonskrigen.

Setter opp «Et dukkehjem»

Agder Teater fokuserer på enkeltmennesket og samfunnet i sine forestillinger i 2017. — I 2017 ønsker Kilden å fokusere på den gjennomgående tematikken: Hvordan påvirker samfunnet enkeltindividet, og hvordan påvirker enkeltindividet samfunnet? Vi vil utforske hvordan «Et dukkehjem» kan utspille seg i et minoritetsmiljø i Norge i dag. Vi vil fortelle historien om hvordan en jordmor ble Norges første kvinnelige ordfører. Vi vil se på rettsikkerheten gjennom «Tolv edsvorne menn», teste samfunnets toleranse for annerledeshet gjennom Charlotte von Mahlsdorfs «Jeg er min egen kone», og presentere Ibsens klassiske drama om hevn og tilgivelse med en upremiere med arbeidstittelen på «Terje Vigen Musikalen», skriver Kilden i sin budsjettsøknad til kulturdepartementet.

Populær ballett

Men Terje Vigen som musikal er slettes ikke det eneste høydepunktet på programmet for 2017. Juleforestillingen i 2017 blir nemlig «Nøtteknekkeren». Italienske Balletto di Milano er hyret inn, og skal gjennomføre forestillingen i sammen med Kristiansand symfoniorkester og elever fra Sharrons dansestudio.

Julen 2017 setter Opera Sør opp Nøtteknekkeren. Bildet er fra den Norske Operas oppsetning av balletten i 2007. Foto: Roald, Berit

— Det er veldig stas, sier sjef for Opera Sør, Frøydis Emilie Lind.

I budsjettsøknaden skriver Kilden at det er første gang Kilden er avsender for en helaftens ballettforestilling med fullt symfoniorkester.

Frøydis Emilie LInd er sjef for Opera Sør Foto: Kjartan Bjelland

Lind tror «Nøtteknekkeren vil fange bredt.— Dette er kjent juleballett i store deler av Europa. Den er veldig populær. For mange er «Nøtteknekkeren» og jul synonymt. Jeg har et håp om at dette blir et fantastisk tilbud både for barnefamilier og for voksne som liker ballett.

Opera Sør har også planer om å sette opp fire forestillinger av «La Traviata».