— Det er for tidlig å kommentere programmet for 2015 nå. Det kan være forhold rundt produksjonen som forandres, og vi har ennå ikke gjort en full kartlegging av hva vi har mulighet til å få til. Ting kan forandre seg underveis, sier påtroppende teatersjef ved Agder Teater Birgit Amalie Nilssen.

Påtroppende teatersjef Birgit Amalie Nilssen vil ikke kommentere planene. Foto: Reidar Kollstad

Hun overtar jobben etter Ingrid Forthun til nyttår, men har altså foreløpig ikke lyst til å fortelle hvorfor Agder Teater og Kilden neste år ønsker å sette opp musikalen «Cats» som hovedoppsetning i Fjæreheia.Dette framgår av Kildens budsjettsøknad til Kulturdepartementet for 2015 datert 4. mars. Her søkes det om 111 millioner statlige kroner, mot årets bevilgning på 108 millioner. For å få disse pengene fra departementet må man rimeligvis fortelle hva man har tenkt å bruke dem til. Derfor har Kilden gitt en beskrivelse av det som i søknaden fremstår som nokså konkrete planer.

Fullproduksjon

»...en storslått versjon av Andrew Lloyd Webber og T.S. Eliots Cats i Fjæreheia« , heter det i søknaden. Kilden har i vinter høstet adskillige kilo pepper for at de til sommeren setter opp Pink Floyd-tributebandet Puls på denne utendørsscenen, men til neste år ønsker man altså en fullprodusert, klassisk musikal i det gamle steinbruddet. «Cats» er en av tidenes største suksesser, og gikk i 21 strake år etter at den hadde premiere i London i 1981. Musikalen er oversatt til 20 språk.

Fra nyttår satser Agder Teater på europapremiere på den australske musikalen «Mother, Wife and the Complicated Life» med tekst og musikk av Amity Dry. Musikalen har gått for fulle hus i Australia etter at den ble skrevet i 2009. Tema som berøres i musikalen er uønsket svangerskap, fødselsdepresjon og presset kvinner føler når det gjelder å takle både kjærlighetsliv, barn og karriere.

Agder Teater vil også sette opp skandinavisk premiere på amerikanske komedien «Accidental Pervert». Den handler om en gutt som kommer over farens pornofilmer, og som blir preget av dette på en uønsket måte når han blir voksen.

Norsk-kinesisk opera

Også Opera Sør har planer for 2015. I uka som gikk ble det presentert nyskrevet norsk opera på Kilden, og dette får vi også en forestilling av neste år. Det dreier seg om den kinesisk-norske forestillingen «Nora» basert på Henrik Ibsens «Et dukkehjem».

— Denne gangen er det ikke vår produksjon. Dette er et gjestespill produsert ved Nordnorsk Opera gjennom AdOpera-nettverket, sier operasjef Frøydis Lind.

Jon Fosse har skrevet librettoen og kinesiske Du Wei har komponert musikken til «Nora» som fremføres av sju sangere og KSO.

Kan endres

Giuseppe Verdis «Rigoletto» settes også opp av Opera Sør.

— Dette blir en semikonsertant forestilling i konsertsalen, og for første gang får vi utnyttet akustikken der til en opera, sier Lind.

Kristiansand Symfoniorkester vil ifølge søknaden markere to nordiske jubilanter til neste år, nemlig komponistene Jean Sibelius og Carl Nielsen.

Dessuten skal KSO en periode flytte virksomheten sin til Arendal Kulturhus. Dette er for å forsterke konserttilbudet regionalt.