SAMARBEID: Regissør Nishtha Jain studerte regi ved Film and Television Institute of India i Pune. Siden 2002 har hun arbeidet som uavhengig filmskaper i Mumbai, og har mottatt en rekke internasjonale priser. Her er hun sammen med filmens norske produsent, Torstein Grude fra Piraya Film. Foto: Piraya Film

KRISTIANSAND: — Vi har fått den indiske regissøren Nishtha Jain til å komme hit, og det er vi glade for. Hun skal åpne visningen, og si litt om filmen, sier Ragna Marie Henden, leder av Fylkeskomiteen for Stemmerettsjubileet 2013.

SAMARBEID: Regissør Nishtha Jain studerte regi ved Film and Television Institute of India i Pune. Siden 2002 har hun arbeidet som uavhengig filmskaper i Mumbai, og har mottatt en rekke internasjonale priser. Her er hun sammen med filmens norske produsent, Torstein Grude fra Piraya Film. Foto: Piraya Film

Dokumentar handler om The Gulabi Gang, eller den rosa gjengen som det betyr, som kjemper for kvinners rettigheter og mot den volden mange av kvinnene i Bundelkhand-regionen i India blir utsatt for. Sampat Pal heter kvinnen som startet gruppa, i dag teller den over 150.000 medlemmer. Filmen ble vist på Kortfilmfestivalen i Grimstad i fjor, der den vant pris for beste dokumentar. Den ble i tillegg kåret til beste film under filmfestivalen i Dubai. Filmen hadde nasjonal kinopremiere i Norge fredag 18. januar, og fikk terningkast fem av Fædrelandsvennens anmelder Knut Holt.— Vi hørte det var en nisjefilm, og at det ville være liten interesse for den. Men vi har mobilisert, og nå er visningen på Fønix mandag kveld utsolgt, forteller Henden.

Rosa sari i Markens

En av de som har mobilisert er student Mari Trolldalen, som er med i SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond). Trolldalen har blant annet gått kledd i Gulabi Gangs velkjente rosa sarier i Markens, for å dele ut flyers om arrangementet.

— Det var spennende. Vi fikk en del reaksjoner, det meste positivt. Det var mange som sa de ville komme, sier Trolldalen.

— Mandagens program blir spennende. Det er en viktig film, og det er en fin måte å feire stemmerettsjubileet, fortsetter studenten.

Debatt etter filmen

Etter filmvisningen blir det debatt, ledet av Mira Svartnes Thorsen. Blant deltakerne er Alf Gunvald Nilsen fra Universitetet i Bergen, som har forsket på sosiale bevegelser, makt og avmakt, og Lene Mordal, leder for et prosjekt mot tvangsekteskap, i regi av Kristiansand kommune. I tillegg deltar filmens regissør Nishtha Jain, Sarita Sejphal (kjent fra Mother India), Mali Steiro Tronsmoen (ung kvinnelig politiker og tidligere SU-leder) og Nishi Asdal (Arendalskvinne med indisk bakgrunn).— Vi ønsker å fokusere på sosiale bevegelser, og at det nytter å engasjere seg. Arnulf Øverland sa noe om at vi ikke skal tåle den urett som ikke rammer oss selv, sier Henden.

Arrangementet er et samarbeid mellom Stemmerettsjubileet, SAIH, FN-sambandet, IMDI Sør, Senter for likestilling UIA og Sørnorsk filmsenter.

Flere arrangementer

Mandagens arrangement markerer starten på Stemmerettsjubileet, et jubileum som vil vare gjennom hele 2013 og som skal markere at det er hundre år siden kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn i Norge. Denne uka markeres også 200-årsdagen til Camilla Collett, som var Norges første kvinnesakspioner.

— På selve 200-årsdagen, onsdag, blir det lansering av en ny biografi om Collett, skrevet av Line Baugstø fra Kristiansand. Baugstø skal også ha et innlegg om Collett på Agderkonferansen "Made in Agder" i Kilden. På biblioteket skal Bjarne Markussen holde et foredrag om Collett, og i Domkirka skal Laura Christina Brøvig Vallenes vise sin forestilling "Not just an angel", sier Henden, og legger til at det også blir en markering utenfor kjøpesenteret Sandens, for å markere at Collett ble født i Dronningens gate.

8. mars blir det nasjonal åpning av Stemmerettsjubileet i Kilden, 11. juni er selve jubileumsdagen. I tillegg håper Henden at Agderfylkene har høyest valgdeltakelse under stortingsvalget 9. september.