LUFTIG: Fra toppen av branntårnet er det fri sikt til hele byen. Prosjektleder Tor-Atle Andersen i Kruse Smith er spent på hva slags kunst som kommer i bygget han er ansvarlig for. Foto: Torstein Øen
TUNGVEKTER: Branntårnet veier 595 tonn og skal bevares på en slik måte at det blir mulig å bevege seg under det - for den som måtte ønske. Kanskje blir det også kunst der. Foto: Torstein Øen
GAMLE SØYLER: Branntårnet inngår i den bevaringsverdige delen av rådhuskvartalet, og er utstyrt med gamle, dekorerte søyler på toppen. Foto: Torstein Øen
GLIMRENDE UTSIKT: Det var lett å få øye på branntilløp fra denne utsiktsplassen. Foto: Torstein Øen
GLIMRENDE UTSIKT: Det var lett å få øye på branntilløp fra denne utsiktsplassen. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Onsdag åpnes avstemningen, og da vil samtlige forslag legges ut på nettstedet branntarnet.no i det som formodentlig er Norges første avstemning om offentlig kunst. De som ikke har nett-tilgang, vil kunne avgi sin stemme på kommunens servicesenter.

— Jeg tror ikke dette er gjort før i en slik sammenheng, og det blir et lite eksperiment, sier kunstnerisk konsulent Kristin Sæterdal i kunstutvalget til Fædrelandsvennen.

Folkets favoritt blir et av fem forslag som går videre i den endelige konkurransen.

Kunstprosjektet er et ledd i utsmykningen av det nye Rådhuskvartalet, og har begrepet "demokrati" som overordnet tema. 15. februar gikk fristen ut for den åpne idékonkurransen om å lage kunst for det gamle tårnet som blir bevart inne i det nye bygget, og 24 ideer kom inn.

— Vi hadde bestemt oss for å være fornøyde med alt over 20 bidrag, sier Sæterdal.

Stor spennvidde

Hun jobber nå på spreng med å klargjøre skissene for publisering, og sier spennvidden er stor i de innkomne forslagene.

— Her er alt fra tegning til multimediaverk, foto, lysskulpturer og video. Ja, vi har faktisk bidrag fra komponister, sier hun.

Det er både norske og utenlandske - og sørlandske - navn i bunken.

— Det ser ut til at i alle fall fem av forslagene kommer fra kunstnere med lokal tilknytning, påpeker Kristin Sæterdal.

Det siste ble et ikke helt uvesentlig poeng i høst, da ordfører Arvid Grundekjøn personlig grep inn i arbeidet med kunstplanen, og etterlyste både sørlandske kunstnere og figurativ kunst i det som snart blir lokaldemokratiets storstue.

Blant de tre delprosjektene i kunstplanen, er branntårnet det største. At kristiansandere - og alle andre - kan få stemme fram sin favoritt, er imidlertid ikke et resultat av ordfører Grundekjøns innblanding i saken:

— Nei, dette var noe vi hadde bestemt tidligere. I og med at temaet for utsmykningen er demokrati, ønsker vi at dette skal skape engasjement, sier Kristin Sæterdal.

Fem til finalen

Det er imidlertid ikke gitt at det forslaget publikum stemmer fram blir den endelige vinneren. I tillegg skal nemlig fagjuryen plukke ut fire andre, og det blir totalt fem som går videre til finalen.

— Folk kan stemme fram til onsdag 6. mars, og 7. mars vil kunstutvalget ha klar sine fire kandidater, opplyser utvalgsleder Harald Fenn.

— De fem vil få 30.000 kroner hver til å utarbeide ordentlige forslag med budsjett og gjennomføringsplan, og i slutten av mai vil vi kåre det som forhåpentligvis blir en verdig og strålende vinner, sier han.

Deretter skal vinnerutkastet realiseres til kunst og stå ferdig når resten av bygget er klart, altså 31. desember 2013. I tillegg til branntårnet, skal også et fireetasjes trapperom og en fondvegg smykkes ut. Jan Freuchen, Javier Barrios, Johannes Høie og Bjørn Hegardt er invitert til å konkurrere om trapperommet, mens danske Grethe Sørensen er bedt om å lage et verk for fondveggen. Alle disse vil ha sine forslag klare i løpet av våren.

Disse konkurrerer:

Jorann Abusland, Lise Amundsen, Hans Bentsen, Camilla Prytz og Inger Saltaag er alle kunstnere med lokal tilknytning som har levert konkurranseforslag.

De øvrige er Kathrin Höhne/Bjarte Gismarvik, Ståle Sørensen, Brita Skybak, Anders Sletvold Moe/Mari Kanter, Pekka Stokke, Solfrid Mortensen, Randy Taylor, Christine Petersen/Anne Lise Bjerkan, Kari Storø, Lotte Nilsson-Välima/Anna Tegeström Wolgers, Munan Øvrelid, Siren Wårøe, Jenny Alnæs, Liv Tandrevold Eriksen/Maren Juell Kristensen/Petrine Lillevold Vinje, Lasse Berntzen/Ole Hamre, Hans Martin Øien, Sebastian Lloyd Rees, Erik Krikortz og Jiri Havran.