«Dette er genialt hvis du er så syk i hodet at du kan komme på noe sånt».

Sitatet over er hentet fra boka til Ole Tellefsen og Kristian Landmark, og viser hvor fritt fantasien har fått flyte i arbeidet med tegneserieromanen.

— Det er jo faktisk vi som har kommet på alt, sier Tellefsen og Landmark i kor. Og begynner å le.

Tidlig i boka blir hovedpersonen Oscar kidnappet, og kjørt i full fart ned til havna. Der kjører bilen rett ut på rampa til ferjeterminalen, og i svevet gjøres den om til en djevelrokkelignende båt. Neste stopp er den nesten 11.000 meter dype Marianegropen i Stillehavet, utenfor Filippinene. Foto: Kenneth Iversen

— Selv om det skjer mye grusomt i denne boka, så har vi aldri før ledd så mye på et prosjekt, legger de til.

Sju år

Etter at de to kunstnerne begge flyttet inn i lokalene på Aladdin i 2007, ble dette deres første samarbeidsprosjekt. Landmark ville lage en superheltserie med barnekarakterer. Tellefsen kom med ideen om at barna skulle ha krefter som går i arv, slik at bare barn kunne være superheltene. Sju år senere er tegneserieboka «7» klar.

— Det er første gang vi har forsøkt å skrive bok sammen. Det har vært en lang utvikling, som har blitt til etter hvert. Det begynte som en roman, men endte opp som en tegnet bok, sier Tellefsen.

Handlingen

I boka møter vi tolvåringen Oscar fra Tinnheia. På skolen plutselig han oppdager at han har telekinetiske evner. I det påfølgende friminuttet blir han kidnappet, og ikke lenge etter befinner han seg på bunnen av Marianegropen i Stillehavet, i hovedkvarteret til Regnbueordenen.

Den består av sju barn fra ulike land i hele verden, som er bærere av hver sin spesielle egenskap. Men det sjuende barnet mangler og har havnet på lag med Den Sorte Orden. Dermed er kampen om verdensherredømme i gang, med Oscar fra Tinnheia i hovedrollen.

— Den første historien er delt opp i to bøker. Og vi har historier til fem bøker til, sier Landmark, som også har blandet litt politikk inn i tegneserien.

— Alle barna i boka er underdogs i sitt respektive land. Men tegneserieromanen viser hvor like barn er, og hvor ulike verdener de lever i. Vi går fra Tinnheia til verdens kaldeste sted i Sibir, via en overklassefamilie i USA. Barna lærer å samarbeide fra sine ulike ståsteder, sier Landmark.

Stribefeber

Boka presenteres lørdag under tegneseriefestivalen Stribefeber, som arrangeres på Aladdin denne helga. Det var under fjorårets festival Landmark og Tellefsen kom i kontakt med tegneren Kenneth Iversen.

— I'm in it for the ride, sier Iversen, som virkelig har blitt fascinert av prosjektet.

Iversen er opprinnelig fra Finnsnes i Troms, men har blitt værende på Sørlandet etter at han studerte her for ti år siden.

— Jeg har ikke vært med på denne boka siden starten, men jeg ønsker å sette mitt preg på det, sier han.

— Kenneth har brakt inn humor og stor dramatikk i tegningene. Han tenker som en filmskaper, skryter Landmark.

Boka er ferdigskrevet og utskissert. Høsten og vinteren går med til revidering og siste uttegning. Utgivelse blir trolig senhøstes 2015 eller på nyåret i 2016. ## - Nytt og spennende

Steffen Sørum, redaktør i Cappelen Damm sier dette er et nytt og spennende prosjekt. Foto: Privat

Ole Tellefsen og Kristian Landmark tok kontakt med forlaget Cappelen Damm allerede våren 2008. Tilbakemeldingen var at det innsendte materialet ikke holdt mål, men forlaget mente potensialet var åpenbart.— Det var nytt og spennende. Det første de sendte inn var en romantekst, men den var så visuell. Vi fant ut at tegneserieroman var veien å gå. «7» er på internasjonalt nivå, både i ambisjon og i handling og strek. Det er så lite norskt, sier Steffen Sørum, redaktør i Cappelen Damm.

Sørum mener Kulturrådet og delvis andre støtteordringer har betydd mye for nivået på norske tegneserier.

— Vi har flere spennende navn. Franske, tyske og belgiske forlag er imponert over hva lille Norge får til. Jeg tror den neste norske bestselgeren i utlandet blant barn og ungdom vil være en tegneserieroman. «7» er det en annen takt og tone i. Som i filmverden har de ikke spart på statister og spesialeffekter. Det er bra, for vi trenger noen som tør, sier han.