Tirsdag informerte Kilden at administrerende direktør, Bentein Baardson, ikke ønsker å forlenge sin åremålsstilling.

— Ingen dramatikk

Baardson opplyser at det ikke ligger noen dramatikk bak beslutningen. Han visste allerede da han takket ja til stillingen at han ville gå av da åremålet gikk ut, og har hele tiden vært åpen om dette.

— Jeg visste at det ville bli et tøft løp, svarer Baardson på spørsmål om hva han tenkte da han takket ja til direktørstillingen.

Beslutningen om å fusjonere Agder Teater, Opera Sør, Kristiansand Symfoniorkester og kulturdriften i Kristiansand kommune kom fra politikerne, og Baardson var usikker på hvordan dette skulle gå.

— Flere grupper var engstelige for fusjonen, men så gikk det bedre enn vi alle hadde trodd. Jeg tenkte at dersom dette ikke gikk bra, ville det være godt for både meg og for de andre på Kilden å vite at jeg ville forsvinne om noen år.

Men dette var langt fra eneste grunnen til at Baardson kun ville sitte i stillingen for ett åremål.

— Man har stor makt og påvirkningskraft i en slik stilling, og da bør det være sirkulasjon slik at den makten ikke blir sementert.

- Fantastiske år

Bentein Baardson forlater Kilden i august 2015. Han synes at det er naturlig, men også sårt:

— Det har vært noen fantastiske år. Vi har opplevd at fusjonen gikk bra, og publikumsoppslutningen har vært fantastisk.

— Hva har vært den største utfordringen?

— Å sørge for at publikum føler seg velkomne uansett hvilken sjanger de foretrekker. Dette skal være byens og landsdelens hus.

— Har dere lykkes med det?

— Det ser sånn ut. Vi har ikke får noen leserbrev som sier at Kilden er for de få eller for jålete. Det virker som om publikum har trykket Kilden til sitt hjerte.

Har fått flere tilbud

— Er det noe som har skuffet deg?

— Det må kanskje være at jeg har skuffet meg selv - at jeg ikke har oppnådd alt jeg ville oppnå, svarer Baardson, men vil ikke gå nærmere inn på det spørsmålet før sluttdatoen nærmer seg.

— Er det noe som frister når du forlater Kilden?

— Jeg har fått noen tilbud, men det er ikke noe jeg kan snakke om nå.

Ansettelsesprosess i gang

— Det blir ikke pensjonisttilværelse?

— Nei, det blir det nok ikke, svarer direktøren og ler.

Prosessen med å finne ny administrerende direktør er i gang, og det vil bli en overlappingsperiode med påtroppende direktør og avtroppende direktør i begynnelsen av 2015. I løpet av det neste året har Baardson flere ting som han vil fullføre:

— Jeg ser fram til å følge byggeprosessen på taket, og jeg har et håp om at jeg skal se starten på Ungdomskilden før jeg drar.

- Vil bli et savn

Leder av Kulturstyet i Kristiansand, Randu Haukom. Foto: VALERIE KUBENS

Leder for kulturstyret i Kristiansand, Randi Haukom synes at det er trist at Baardson slutter:— Dette kommer til å bli et veldig savn for oss. Han har gjort en fantastisk jobb. Dette kom ikke som noen overraskelse, men jeg hadde håpet at han ville revurdere det, sier hun.

Kildens styreleder, Anne Carine Tanum, var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag.

- Fantastisk jobb

Avtroppende teatersjef Ingrid Forthun Foto: Tore André Baardsen

Avtroppende teatersjef ved Kilden, Ingrid Forthun, mener at Bentein Baardson har gjort en fantastisk jobb.— Hans tunge administrative og kunstneriske erfaring har vært avgjørende for å lykkes med fusjonen av et teater, en symfoni, en opera og kulturdrift, og for å lykkes med de første årene. Han er en fantasisk kollega å jobbe sammen med.

— Hva slags egenskaper bør en ny direktør ha?

— Det må være et menneske med stor faglig bredde og dyktighet innenfor det kunstneriske feltet. Jobben krever kraft, entusiasme og utpreget evne til samarbeid, egenskaper som Bentein har og som har vært viktige for å lykkes, svarer Forthun.- Han har lagt lista høyt

- Har lagt lista høyt

Fædrelandsvennens litteratur- og teaterkritiker, Emil Otto Syvertsen, mener Beintein Baardson har gjort en formidabel jobb som direktør:

Emil Otto Syvertsen er Fædrelandsvennens kritiker på Kilden, og har fulgt Kilden tett siden oppstarten. Han mener at Bentein Baardson har lagt lista høyt:

— Nå er vi inne i Kildens tredje år. Han er oppnådd å få i gang en drift i Kilden som har overgått alle forventninger når det gjelder publikumstall. Han har lagt lista høyt når det gjelder kvalitet, og han har vært en nøkkelperson når det gjelder å skaffe penger til driften. Han har satt en standard som jeg håper blir stående etter at han slutter.