KRISTIANSAND : "Vi må dessverre med dette anmode Cultiva om ettergivelse av vår gjeld da vi ikke fikk landet den ønskede avtalen med Kristiansand Dyrepark. Firmaet ligger nå med brukket rygg og er uten aktivitet" skriver Ole Bernt Tellefsen og Kristian Landmark i selskapet "Hemmelig AS" til styret i Cultiva, som får saken på bordet onsdag.

Det var i 2009 at skuespiller Tellefsen og filmskaper Landmark søkte Cultiva om midler til å realisere sine planer om utvikling av et underholdningskonsept basert på historien om to barn som forviller seg inn i "Den hemmelige skogen". Eventyret inkluderte miljø— og klimaspørsmål, det skulle lages bok, musikk og film, og håpet var å få til forestillinger i Kristiansand Dyrepark. Målsetningen var å løfte det til å bli et internasjonalt prosjekt med interaktiv underholdning som skulle skape miljøengasjement.

Hemmelig lån

I juni 2010 vedtok styret i Cultiva å gi 850.000 kroner i lån til etablering og utvikling av "Den hemmelige skogen". Også lånegarantien var hemmelig, for saken ble unntatt offentlighet.

— Søkerne ønsket åndsverksbeskyttelse, og ville ikke dette skulle bli kjent før de hadde det formelle i orden, opplyser Cultiva-direktør Erling Valvik.

14. september 2010 ble det signert en låneavtale mellom det nye selskapet Hemmelig AS og Cultiva der 400.000 kroner skulle utbetales umiddelbart, og resten etter at Kristiansand Dyrepark kom inn på eiersiden. Men det gjorde aldri Kristiansand Dyrepark, og uten dem på laget, kom prosjektet aldri på beina.

KASTET HÅNDKLEET: Idéskaperne Ole Bernt Tellefsen (til v.) og Kristian Landmark oppløser selskapet Hemmlig AS, og ber Cultiva ettergi gjeld. Foto: Kjetil Samuelsen

— Vi jobbet med et konsept som skulle gjøres i Dyreparken, og når de ikke ville ha det, gikk det ikke sier Ole Bernt Tellefsen til Fædrelandsvennen. Skuespilleren i Scenekompaniet er nå på Vestlandsturné med forestillingen "Tampen brenner", og vil helst legge fiaskoen med "Hemmelig AS" bak seg.

— Det gikk alt for mye tid med til papirarbeid og utvikling av forretningsplaner i forhold til reelt arbeid. Det passer ikke for sirkushester som oss, sier Tellefsen.

Tellefsen er oppført som styreleder og daglig leder i selskapet som de ønsker å begrave, og det er nå et helt år siden de leverte et forslag til avviklingsavtale til Cultiva. Cultiva svarte med å be om å få tilsendt bekreftet regnskap, og det fikk de først i november i fjor.

Pengene brukt opp

De 400.000 Cultiva-kronene er tapt, men Tellefsen opplyser at det er skapt konkrete produkter for pengene.

— Det er laget musikk, en bok og en liten animasjonsfilm. Det er også laget tegninger og design, og vi har tanker om hvordan vi kan utvikle ideene videre, sier han. Hvilke tanker det er, vil han ikke ut med nå:

— Nei, nå har jeg brent meg og vil ikke forhåndsannonsere, men konseptet er kjempebra, sier han.

Betingelsene for Cultiva-lånet var at Sørlandets Kunnskapspark skulle bidra med formell hjelp til avtaler, styre og ledelse, og at det nye selskapet skulle tas inn i den såkalte "forsknings- og utviklingsinkubatoren" ved kunnskapsparken. Innovasjonsselskapet Innoventus ble koblet på prosjektet, og rådgiver Otto Isaksen innsatt som daglig leder.

— Jeg var med fra høsten 2010 til juni 2011 for å hjelpe med det administrative, opplyser Isaksen til Fædrelandsvennen.

— Men det tok litt lengre tid enn alle trodde å få innpass hos Dyreparken. Og da det viste seg at Dyreparken ville satse på andre konsepter, stoppet det opp, sier han.

Feil som ble gjort

Innoventus leverte i juni 2011 en rapport til Cultiva der de analyserer prosjektet, og skriver blant annet dette om "feil som er gjort":

"Det er fokusert for mye på at en forestilling i Dyreparken var et must for å lykkes med prosjektet. Fallhøyden er stor når denne løsningen ikke lykkes i første omgang. Her burde alternativer vært vurdert enda bedre." Og videre: "En burde ha sett enda mer på alternative finansieringsløsninger både fra det offentlige og private, slik at en ikke var så sårbar at det meste sto og falt på Cultiva.".

- Prioriterte andre satsinger

Reidar Fuglestad Foto: tore-andré baardsen

— I 2009 sto vi foran de største investeringene i Dyreparken noen sinne, nemlig Badeland og Abra Havn, sier konsernsjef Reidar Fuglestad i Dyreparken Utvikling AS til Fædrelandsvennen.- Det betydde en satsing på mellom 300 og 400 millioner kroner, og resterende midler trengte vi til å videreutvikle og satse på de konseptene vil allerede har, fortsetter han.

Fuglestad sier de ikke vendte tommelen ned på grunn av selve historien omkring "Den hemmelige skogen" som sådan.

— Vi får jevnlig forespørsler fra folk som vil lage denne typen historier, og har et omfattende evalueringsopplegg for hvor mye det vil kreve av fremtidig satsing. Og på den tiden var det to store prosjekter som krevde mye penger i tillegg til at våre egne konsepter trengte fornyelse, sier han.