I 2011 kom praktverket «August Abrahamson – fotografiske plater». Den fotoboka førte oss 100 år tilbake i tid. Birger Dannevigs bilder møter oss på halvveien, sånn omkring 1950 og litt utover.

«Vi har samlet noen av de beste bildene fra Birger Dannevigs fotosamling», skriver Jan Kløvstad, forlagsredaktør i Bokbyen Forlag. Dannevig var forfatter, journalist og fotograf, og har en enorm bokproduksjon bak seg. Mye handler om norsk skipsfart. Nå har hans sønn, fotograf Alf Georg Dannevig, foretatt et utvalg av farens bilder. Forfatteren Øivind Berg har skrevet en del gode, men svært få og korte, tekster.

Bildene er på de første hundre sidene er ordnet geografisk, fra øst mot vest langs Sørlandskysten, deretter opp i landet, til Gjøvdal og Setesdal. De neste hundre sidene er ordnet tematisk: Lokalbåtene, Kystruta, Fullriggeren Sørlandet, På seilas med de reisende, Kystfiskerliv, Kystbonde, Båtbygging, Skipsfart og –bygging og til slutt Industri og arbeidsliv.

Mange av Dannevigs bilder er velkjente. Portrettet av Gabriel Scott på side 68, og saktens også bildet av forfatteren ved skrivepulten på side 69, hører til de berømte. Fiskerne på 164 og 165 har man nok sett før, synd de ikke er forsynt med navn i denne boka. «Øya» på full fart gjennom sundet ved Brekkestø, og så det kanskje mest berømte bildet: «Losen på utkikk» — som altså slett ikke er noen los men en fisker fra Hisøy – det er gjensyn som skaper glede.

Og så alle de andre – som de fleste av oss ikke har sett før. Her er den nære historie så fotografisk nydelig gjengitt at en nesten kan kjenne lukten av småbåter og kystbåter, dieselbusser i snøfonner og sommeridyller både ved kysten og i innlandet. Jeg savner mer tekst, det blir ofte i snaueste laget med bare en enkel konstatering av hva bildet viser. Noen ganger er der ikke billedtekst i det hele tatt. Og så må jeg bare si det; bildet på side 105 av Langfeldts hus i Ny-Hellesund må da være speilvendt?