JUBILEUMSSHOW: Alejandro Fuentes var med på TV 2s jubileumsshow i forbindelse med tiårsmarkeringen av Idol i Norge. Her er artisten på scenen sammen med Linnea Dale. Showet sendes på TV 2 fredag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

Jeg er sjokkert om hvor mange runder showet kan gå. Det virker som et udødelig konsept , sier Espen Grjotheim, som var finalist i TV 2s første utgave av Idol.

2003 var året det britiske underholdningskonseptet Idol kom til Norge. Det var året da Kurt Nilsen sang "She's So High", og ble en artist. Nå har TV 2 jaktet på superstjerner i ti år, men fremdeles er nok rørleggeren fra Bergen den eneste virkelige stjernen de har funnet.

— Å være med i Idol eller å vinne Idol er ingen garanti for suksess. Hvor mye man er villig til å stå på selv – gutsen – er med på avgjøre om du overlever som artist, eller ikke. Og selvfølgelig noe flaks og tilfeldigheter. Men det er hardt arbeid, og du kan ikke surfe på en bølge fordi du var på tv for noen år siden, sier Grjotheim, som endte på femteplass i konkurransen.

Ville ha oppmerksomhet

Selv har han gjort karriere innenfor musikal og teater, og er gjestesolist for Secret Garden. I forfjor hadde han den mannlige hovedrollen i Queen-musikalen "We will rock you" på Folketeateret, og han har tidligere vært med i "Mamma Mia" og "Fame". Han føler selv han har gått i en annen retning enn det andre Idol-deltakere har gjort.

Jeg har ikke tenkt pop og plater, men musikal og teater, og det tror jeg nok jeg ville holdt på med uansett. Men jeg var med i Idol fordi jeg følte et behov for å fortelle verden hvem jeg var, og ville ha mer oppmerksomhet i forhold til det jeg drev med. Og det føler jeg at jeg fikk til , sier Grjotheim, før han innrømmer at folk fremdeles forbinder han med Idol.

— Men andre har hatt større utbytte av Idol enn det jeg hadde, sier han.

- Idol har preget underholdningsbransjen

Og han mener Idol-sirkuset, med sine seks sesonger i løpet av ti år, har gitt et stort bidrag til underholdningsbransjen i løpet av disse årene.— Publikumsmessig har Idol mye for seg. Ser vi på den artistiske verdien, så har jo Idol preget underholdningsbransjen de siste ti årene. Fra hver sesong er det noen som er aktuelle, hvis vi ikke bare ser på popbransjen, men i et ganske bredt spekter. Du blir til det du gjør det til selv. Det positive er at du får vist deg fram, det er det viktigste i denne bransjen , sier Grjotheim.

Idol hjalp Alejandro

Alejandro Fuentes var en som fikk vist seg fram i Idol. 16 år gammel sjarmerte han både ungjenter og dommerpanel, da han deltok i 2005-utgaven. Kristiansanderen endte til slutt på en tredjeplass, bak vinneren Jorun Stiansen og Tone Damli Aaberge. Sistnevnte har også gjort karriere som artist, og er i år med i dommerpanelet i talentkonkurransen. Fuentes har gitt ut to album, i tillegg til å være med på "Hallelujah"-suksessen med Espen Lind, Kurt Nilsen og Askil Holm. Nå jobber han med ett nytt album, og slapp singelen "All my life" i fjor.

Idol er en stor mulighet for folk til å vise seg fram. Det skapes artister på en annen måte, enn de som går den lange og tunge veien , sier Fuentes, som mener at selve talentkonkurransen er mer et underholdningsshow enn en artistkonkurranse.

Idol er tv-underholdning. Artistbiten kommer etter showet, hvis du kommer så langt da. Men da har du ikke den erfaringen en artist som har brukt ti år på å komme seg opp har , sier han.

Noen av vinnerne har lykkes, men andre har vi knapt hørt noe fra etterpå. Hva avgjør om de lykkes?

- Jeg var heldig

— Jeg tror det kommer veldig an på hvem du havner sammen med videre. Det er de som skaper navnet ditt. Jeg var heldig. Men det er et vanskelig spørsmål å svare på, sier artisten, som tidligere i uka deltok på et jubileumsshow der tidligere vinnere, deltakere og dommere var invitert. Showet sendes på TV 2 fredag kveld.

Det var veldig koselig, og litt sånn klassegjenforening. Det har jo gått åtte år, og folk har forandret seg , sier Fuentes, som har fulgt showet litt på avstand i årene etter at han var med selv.- Jeg har ikke fulgt med så mye. Jeg har prøvd å holde meg litt unna. Dessuten har jeg vært mye opptatt med egne ting. Men jeg har fått med meg hvem som har vunnet og slikt, sier 25-åringen.

Kommer du til å følge med på årets Idol-show?

— Ja, hvis jeg får tid, jeg er litt opptatt fremover. Men jeg må prøve å få det med meg nå til fredag i hvert fall, sier Fuentes.