Tusj/akvarell av Espen Dietrichson. Foto: Vegard Kleven
Tusj/akvarell av Espen Dietrichson Foto: Vegard Kleven
Skulptur i blankpolert stål. Foto: Maria Havstam

— Det er utrolig gøy å få lage en så omfattende utstilling. Jeg har fått lov til å jobbe optimalt med et kunstnerisk prosjekt uten begrensninger. Det er veldig ærefult at de ville satse på meg, sier Espen Dietrichson til Fædrelandsvennen.

Lørdag 18. juni åpner Espen Dietrichson en stor utstilling på F15 i Moss, støttet av Sparebankstiftelsen DNBs kunstgave. Her vises også arbeider av Edvard Munch og Dag Alveng.

Gir ut bok

Fylkesgalleriet Punkt Ø i Østfold fikk Sparebankstiftelsen DNBs kunstgave for 2015- 2017. Pengene som disponeres fritt, har de valgt å satse på produksjon av samtidskunst. Fra før har Punkt Ø brukt midlene til å lage en utstilling med noen av de flinkeste masterstudentene fra Kunsthøyskolene i Norge, og en utstilling med den spanske kunstneren Dora García. Gaven vil også brukes til Momentumbiennalen som arrangeres annethvert år.

Skulptur i blankpolert stål. Foto: Maria Havstam

I år valgte Punk Ø å støtte Espen Dietrichson med 500.000 kroner slik at han kunne lage en stedspesifikk utstilling på galleri l F15, samt en tilhørende kunstbok med tusj og akvareller. Til boken har Dietrichson valgt ut dikt av Nils Christian Moe Repstad.

— Diktene og bildene illustrerer ikke hverandre, men jeg har jobbet med at de skal stå i relasjon til hverandre og gi hverandre noe nytt, forteller Dietrichson om boka.

- Spennende kunstner

Direktør for Punk Ø, Dag Sveinar, sier Espen Dietrichson er en kunstner han har fulgt med på lenge.

— Han har utviklet seg til en spennende kunstner. Jeg håper at denne utstillingen kan løfte ham opp slik at han får et gjennombrudd. Vi går for kvalitet, og vi vil ha kunstnere med høye ambisjoner, og som klarer å levere. Espen Dietrichson er absolutt en av dem. Han har jobbet hardt helt siden han gikk ut av akademiet. Jeg er stolt over å få ham hit. Han har laget en spesiell utstilling på F15. På F15 er Dietrichsons arbeider viet mye plass. I hagen stiller han ut speilpolerte stålskulpturer. I hele første etasje viser han bilder laget med tusj og akvarell, samt flere skulpturer. Siden november har han jobbet intenst med arbeidene som nå vises fram.

— Dette er en veldig stor satsing for meg, sier Dietrichson om utstillingen som har fått tittelen «Doble klanger fra enkle rom».

— Deter en åpen tittel og kan leses på mange vis. Jeg har tenkt at den kan hinte til arkitektur i bildene, koblingen mellom skulpturene og billedrommene, og fargene. Jeg ønsker at den kan understreke noe tvetydig.

Tusj/akvarell av Espen Dietrichson. Foto: Vegard Kleven

Flate og rom

Espen Dietrichson har lenge jobbet med å utforske forholdet mellom flate og rom, og arkitektur.

— Til denne utstillingen har jeg jobbet med skulptur og akvarell samtidig, slik at de har inspirert hverandre vekselvis. Skulpturene kan minne om en form for vridd arkitektur - som modell for et stort bygg - eller sees som en skulptur, slik den står. Stålet i skulpturene er speilende slik at det oppstår en kollasj fra gallerirommet inne, eller himmelen og parken ute.

Utstillingen på F 15 skal stå til slutten av september.