— Man kan ikke lenger sitte og vente på at plateselskaper tar kontakt, man må ta initiativ selv, sier Kleveland.

Han er daglig leder i det nystartede musikkforlaget Musikkentreprenørene. De har et ønske om å produsere, spille inn og utgi ny lokal musikk, med særlig fokus på kirkemusikk.

— Men vi må ha fullfinansiert utgivelsene på forhånd, blant annet gjennom støtteordninger. Vi kan ikke gå i minus, men har ingen forhåpninger om å gjøre god butikk, sier han, og legger til at hele forlaget drives på dugnad.

- Dårlig timing

Lokale plateselskap og lokale artister har vært et tema i Fædrelandsvennen den siste uka, og Kleveland innrømmer at satsingen er dristig.

— Det er sikkert norgeshistoriens dårligste timing i forhold til å starte et nytt forlag, men vi mener det er viktig at det blir gjort for å holde liv i det som skjer her i sør, sier han, og legger til at han synes det er trist at flere lokale artister føler de må flytte til Oslo for å livnære seg som artist.

Les også:

Les også:

"Uendelige favn" blir Kristina Jølstad Mois fjerde album. -Albumet beskriver livet på en sart måte, sier artisten. Foto: Belinda Bjørnestad Egeland

Musikkentreprenørenes første utgivelse er kristiansandskvinnen Kristina Jølstad Mois nye album. «Uendelige favn» er hennes fjerde plate.— Det er ei plate i ei litt ny drakt. Jeg har holdt meg til det keltiske på de tre første, sier Jølstad Moi.

Utvider salmesjangeren

Hun har fått hjelp av tekstforfatter Eyvind Skeie, som sammen med komponist og produsent Jon Kleveland har skrevet 13 nye salmer. Albumet er spilt inn på et bedehus på Spind i Farsund, og albumet er et forsøk på å utvide salmesjangeren.

— Vi har laget salmer som like godt kan spilles på gitar som på orgel, og som like godt kan synges solo som allsang, sier Kleveland.

— De har skrevet melodier som understreker tekstene, og det er litt mer mangfold på denne plata enn tidligere. Det er gøy, sier Jølstad Moi, som planlegger å turnere med albumet på nyåret.

Forside CD Uendelige favn.jpg

— Fra januar og fram til mars/april blir det konsentrert i området rundt Farsund, Mandal og Kristiansand, men vi prøver også å få til noe både østover og vestover, sier hun.

Strømming gir muligheter

Jølstad Moi har gitt ut sine tidligere album under Sanden Media, og hun er glad for at Kleveland og co nå gir artister som henne en mulighet.

— Jeg har vært heldig som har vært under Sanden og Lynor tidligere, men de merker også at musikk ikke lenger kjøpes på plate. Men jeg er kjempetakknemlig for at Musikkentreprenørene nå prøver, sier artisten.

Kleveland beskriver musikkmarkedet som veldig utfordrende, både fordi det selges lite album og fordi inntjeningen på strømming av musikk er dårlig.

Sør i skjærene cover.jpg

— Men selv om det er lite penger å tjene på strømming, gir det en mulighet til å nå enormt mye folk. Artistene må på veien for å tjene penger, og derfor arrangeres det så mye konserter, sier han.Musikkentreprenørene har også kjøpt rettighetene til albumet «Sør i skjærene», som ble utgitt i 1998 og inneholder flere av Gabriel Scotts tekster tonesatt av Kleveland. Albumet ble gitt ut av Kleveland og Siv Justnæs, og har vært utsolgt i over ti år uten at nytt opplag ble trykket opp.