KRISTIANSAND:Vi starter med en kjempefilm, "Lawrence of Arabia". Den er nyrestaurert og digitalisert, men er opprinnelig filmet på 70 mm film, som er dobbelt så bredt som vanlig film. Filmen vil ta seg strålende ut på det store lerretet i Aladdin Blå , sier Cinematekets daglige leder Irene Torp Halvorsen.

Man trenger et stort lerret for å få effektene av filmer i det formatet. Den er spektakulær , fortsetter hun.

Vant sju Oscar

"Lawrence of Arabia" er regissert av David Lean, som på 60-tallet ble sett på som storfilmens mester. Filmen er fra 1965, og handler om Thomas Edward Lawrence, engelskmannen som ledet det arabiske opprøret mot tyrkerne under første verdenskrig. Den da ubeskrevne Peter O'Toole spiller hovedrollen, men Alec Guinness, Anthony Quinn og Omar Sharif er også med. Filmen, som var nominert til ti Oscar-priser og vant sju av dem, er ukas torsdagsfilm, og åpner vårsemesteret på Cinemateket.

Jeg har kun laget et program for januar og februar foreløpig. Jeg skal la min etterfølger gjøre ferdig resten av våren, siden det er en artig del av jobben. Men programmet for januar/februar er variert, med noen av mine personlige favoritter , sier Torp Halvorsen, som gir seg som daglig leder i midten av februar.

To trilogier

I neste uke starter Cinemateket to trilogier, en med filmer av Roman Polanski og en med filmer av Ruben Östlund. "Repulsion", "Rosemarys baby" og "Leieboeren" er Polanski-filmene Torp Halvorsen har plukket ut.

Det er tre filmer, som har det til felles at de handler om en form for paranoia. Handlingen i alle tre er dessuten lagt til skumle leiligheter i skumle bygninger med rare naboer. Polanski spiller på at man som publikummer aldri vet om hovedrolle har rett i sine antagelser , sier Cinemateket-lederen.

Östlund-filmene "Gitarmongo", "De ufrivillige" og "Play" er alle prisvinnere fra ulike internasjonale festivaler, og den svenske regissøren vant i fjor høst Nordisk Råds filmpris for "Play".

Cinemateket fortsetter også sitt samarbeid med sosiologforeningen og psykologiforeningen. Første film i samarbeidet er "Vi må snakke om Kevin", som vises tirsdag 29. januar. Sammen med Sørnorsk filmsenter vil også programposten "Ny film - film på vei" fortsette, der nye filmer fra sørlandsmiljøet blir presentert. Dessuten skal Cinemateket også markere at 2013 er et jubileumsår med tanke på stemmerett for kvinner.

Chaplin i Kilden

I begynnelsen av februar skal også Cinemateket være med å arrangere en stumfilmkonsert i Kilden, der Chaplin-klassikeren "Modern Times" skal vises.

Filmen er fra 1936, og det er en stumfilm til tross for at filmer hadde begynt å komme med lyd da. I denne filmen åpner for første gang Chaplin munnen, når han synger en sang mot slutten av filmen. Filmen skal vises med Kristiansand Symfoniorkester som skal spille til , forteller Torp Halvorsen.