GRIMSTAD: – Jeg tror ikke jeg helt har forstått omfanget av alt vi har opplevd det siste året. Selv tenker jeg på meg selv som en fyr som spiller gitar i et band og som reiser hjem til kjæresten for å se tv, gå i butikken og ta meg en cappuccino, sier Maciek Ofstad til fvn.no.

Gitaristen i Kvelertak har altså fortsatt beina på bakken til tross for at Stavanger-bandet er midt inne i tidenes opptur.

Vant en million

Etter at de ga ut den selvtitulerte debutplata i fjor sommer har de spilt et hundretalls konserter, vunnet to Spellemenn (nykommer og rock-kategorien) og vunnet Statoils talentstipend på en million kroner. Blant annet. I morgen kveld har de konsert på Grimstad-studentens storstue Bluebox. Der lover gitarist Ofstad god stemning og masse energi.

– Publikum vil få servert blod, øl og svette. Det pleier å være en vanlig trio. De som ikke er redde for å få blåmerker får stille seg opp foran, og de som er redde for det, kan stå i bakgrunnen, sier Maciek Ofstad og flirer.

Ingen nye låter

Nye låter derimot kan ikke folk forvente seg. Bandet har nemlig ikke hatt tid til å snekre nytt materiale siden debuten i fjor. Nylig kom de hjem fra en vellykket USA-turné hvor de blant annet gjorde ti konserter på South by Southwest, verdens største musikkbransjetreff.

– Å få dra dit var en kul opplevelse. Vi snakker jo om verdens største festival og masse band spilte. Selv fikk vi ikke sett så veldig mye siden det er et enormt press når man skal spille selv, sier Ofstad.

Sang på dialekt

Bandet hadde bygget seg opp litt forventninger i forkant siden de har opplevd en del blest fra folk i USA på internett, men responsen var over all forventning.

– Konsertene gikk veldig bra. Det var bra liv og folk kunne sangene og hoiet med.

– På rogalandsdialekt?!?

– Ja, det er mye bråk mens en spiller så jeg skulle likt å ha en egen tolkningstime etterpå for å virkelig høre hva de hadde å si!

Frastjålet passene

Kvelertak kom seg omsider til USA, men de ble noen dager forsinket. Årsaken var at passene deres ble stjålet få timer før de skulle fly av gårde. Ofstad forklarer:

– Vokalist Erlend var på Burger King for et nattlig måltid og satte fra seg sekken med alle passene våre i. De hadde han nettopp hentet på ambassaden. Så ble sekken stjålet. Vi ble en uke forsinket og gikk glipp av fire konserter. Det viktigste var likevel at vi rakk South by Southwest.

Et pengesluk

I februar vant Kvelertak Statoil sitt talentstipend på en million kroner. Maciek Ofstad sier pengene betyr mye for satsingen framover.

– Å få dem lettet et par kilo fra skuldrene våre, og de skal gå til utenlandslansering. En million kroner i det store og hele er ikke mye penger, de forsvinner fort i det opplegget vi holder på med. Men vi skal tilbake til USA, og det er et pengesluk. Det skal mye til for å etablere seg som utenlandsk artist i USA, sier Ofstad.