KRISTIANSAND: Gaute Heivoll er en av syv nominerte til Sørlandets litteraturpris, med romanen «Før jeg brenner ned». Han stiller i klassen skjønnlitteratur, sammen med Karl Ove Knausgård, Benedicte Meyer Kroneberg og Øystein Hauge. Romanen er basert på en av Norgeshistoriens verste pyromansaker, de ti brannene i Finsland i 1978. Forfatteren fra Finsland har blitt hedret med Brageprisen, Ungdommens kritikerpris, Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris for romanen. «Før jeg brenner ned» er trykket i 30.000 eksemplarer og solgt til 16 land. «Nokas»-regissør Erik Skjoldbjærg har allerede sikret seg retten til å lage spillefilm av brannhistorien.

– Hvorfor bør folk stemme på din bok?

– He-he, det er et frimodig spørsmål. Det kan jeg ikke svare noe fornuftig på. Boka er nominert, det har skjedd utenfor min kontroll, og det er opp til leserne å avgjøre hvem som bør vinne. Jeg er såpass høflig og tilbakeholden at jeg ikke taler bokas sak i den anledning. For meg er dette heller en anledning til å løfte frem bøker fra landsdelen, som en jury har funnet verdig. At bøkene blir synlige, er nok i seg selv.

– Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

– Ja. Eller. Det er også et slemt spørsmål. Jeg har lest Øystein Hauges diktsamling «Stilleben». Men jeg er veldig opptatt med å skrive nå, og i skriveperioder leser jeg ingenting. Det har ingenting med de nominerte å gjøre, men nå har jeg verken tid eller anledning til å lese noe annet – all tid går med til å skrive.

– Hva synes du om denne litteraturprisen?

– Det blir en slags arena for å presentere forfattere fra landsdelen. Hvis litteraturprisen kan engasjere folk og få dem til å oppsøke bøkene og litteraturen, så er det nok, synes jeg.

– Hvordan synes du litteraturen fra Sørlandet står i dag?

– Det er flere sterke, nye forfatterskap i tillegg til flere godt etablerte og viktige nasjonale forfatterskap fra landsdelen. Mitt inntrykk er at den står sterkt – fra de nyetablerte til de virkelig store. Det er veldig gøy at det skjer så mye for sørlandslitteraturen for tida. Det er inspirerende.

– Hva gjør du nå?

– Akkurat nå? Jeg har vært i barnehagen og hentet sønnen min, og nå er jeg hjemme på Finsland igjen. Og tidligere i dag satt jeg og skrev.

Nå har Fædrelandsvennen presentert alle forfatterne som er nominert til Sørlandets litteraturpris, utenom Karl Ove Knausgård, som dessverre ikke hadde anledning til å stille opp.