KRISTIANSAND: — Vi har fått tilbakemeldinger fra publikum om at aktiviteten i kunstnersenteret er veldig lav, og det er primært derfor vi foreslår å kutte i støtten til dem, sier Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre. Sammen med representanter fra KrF, Frp og PP la han tirsdag kveld fram flertallspartienes forslag til budsjett. Blant endringene de foreslår er å kutte 150.000 kroner fra rådmannens forslag om å gi 500.000 kroner til Agder Kunstnersenter i 2013. Hans Otto Lund satt selv i representantskapet for Agder Kunstnersenter for to år siden.

— Nettopp fordi jeg kjenner til driften fra den gang, kan vi foreslår dette. Ved siden av at aktiviteten er for lav, vil jeg peke på at kunstnersenteret faktisk er et spleiselag mellom fylkeskommunene Aust-Agder og Vest-Agder i tillegg til Kristiansand kommune. Aust-Agder har i flere år underoppfylt sin del av avtalen, og i en tid med trang økonomi kan ikke Kristiansand fortsette å overoppfylle sin forpliktelse overfor kunstnersenteret, sier Lund.

Store konsekvenser

— Kunstnersenteret reagerer på at de er det eneste kompetansesenteret som får kutt i sine bevilgninger. Kommentar?

— Nei, sier Lund.

Daglig leder Ylve Thon og styremedlemmer Bjørn Aurebekk og Elisabeth Romberg i Agder Kunstnersenter fikk lettere sjokk da de leste om kuttforslaget i avisen tirsdag.

— Dette vil få store konsekvenser. Vi vil måtte kutte i stillinger og redusere aktiviteten, sier Ylve Thon. Kunstnersenteret har nå to halve stillinger, men ifølge styremedlemmene Aurebekk og Romberg vil trolig den ene av disse nå forsvinne.

- God stim

De har også en noe annen oppfatning av kunstnersenterets aktivitetsnivå enn Hans Otto Lund har:

— Vi har kommet inn i en veldig god stim etter de turbulente tidene for et par år siden, og aktivitetsnivået er høyt, sier Romberg.

— Til neste år hadde vi lagt opp til et aktivitetsnivå som sto i stil til rådmannens forslag om å gi oss 500.000 kroner, men dette må vi nå endre kraftig, sier styreleder Bjørn Aurebekk.

Budsjettkameratenes forslag til bevilgning for 2013 er på 350.000 kroner, mot de 480.000 kroner kunstnersenteret fikk i 2012. Samtidig fikk kunstnersenteret 580.000 kroner fra Vest-Agder fylkeskommune og 380.000 kroner fra Aust-Agder fylkeskommune.

— Vi har det dårligste budsjettet av alle kunstnersentrene i landet, sier Aurebekk, og legger fram en fylkesvis oversikt. Her går det fram at flertallet får fra 2 millioner kroner og oppover, mot 1,3 millioner for Agder Kunstnersenter.

Rådhuskvartalet

— Det er kanskje ikke alt vi gjør som er like synlig, men vi fyller faktisk en del oppgaver for kommunen som vi nå må kutte i. I den nye utsmykningsplanen for rådhuskvartalet er vi tiltenkt en rolle i utstillingen av lokale kunstnere, men dette må vi antagelig kutte ut nå, sier Aurebekk.

Han peker også på at kunstnersenteret har en viktig rolle i prosjektkomiteen for Passasje 22. Dette er den påtenkte åpningen av passasjen fra Kunstmuseet mot Torvet gjennom de nåværende lokalene til Domkirkens menighetskontor.

Stipendutstillingen for unge kunstnere, som var en stor suksess i år, blir det nok heller ikke noe av til neste år, ifølge styremedlemmene.

— Jeg forstår ikke hva kommunen tenker med, sukker Aurebekk. Neste uke er det representantskapsmøte i Agder Kunstnersenter.

Kunsthallkutt

Christianssand Kunstforening er også utsatt for kuttforslag, med 550.000 kroner i bevilgning mot rådmannens foreslåtte 600.000. — Jeg synes det er lite sensitivt å kutte oss nå som vi er inne i en ny giv. Etter at vi åpnet lokalene på nytt som Kristiansand Kunsthall i høst bidrar vi til å sette Kristiansand på kartet som kulturby, sier Cecilie Nissen, daglig leder i Christianssand Kunstforening.

I høst har for eksempel utstillingen med Dagfin Kjølsruds skulpturer vakt nasjonal oppmerksomhet. Sist helg var det utstillingen "Gewaltkunstwerk", kuratert av Cornelius Jakhelln, som pådro seg betydelig pressedekning.

— Vi har to ganger i høst blitt anbefalt av Morgenbladet, og det har ikke skjedd før, sier Nissen.

— Kulturlivet er skjørt, og 50.000 kroner kan se lite ut for dem som sitter og flytter penger. Nå er vi dårligere stilt enn der vi var for to år siden. Da fikk vi 565.000 kroner og holdt på å gå konkurs. Dette betyr at vi kan glemme å få den halve ekstra stillingen vi håpet på, og må fortsette med meg i 60 prosent fast stilling. Resten leier vi inn, sier Nissen.