Magnar Johnsgaards bok Holy shit! handler om arbeideren og sosialdemokraten Dario Monsens ufrivillige forvandling til kapitalist. Slik sett er boken en slags sykdomshistorie. Det hele begynner med at Monsen arver en del aksjer på slutten av åttitallet, noe han på alle mulige måter forsøker å skjule for arbeidskollegene — dvs. gutta på gølvet. Å eie aksjer er en stor skam!

Etter hvert blir Monsen avslørt som den skap-kapitalisten han er, og med tid og stunder oppdager han også aksjespekulantens uimotståelige gleder. Dario Monsen har blitt smittet av kapitalistsyken. Men symptomene oppleves likevel stort sett behagelige. Dario Monsen fanges inn i den komplekse aksjeverdenen, hvor han ganske langsomt lærer å orientere seg.

Og så begynner pengene å yngle. Beskrivelsen av pengeynglingen, og kurssvingningene utgjør en stor del av boken, og som leser føler man seg etter hvert som Dario Monsen - smittet. Monsen blir stadig mer besatt; ekteskapet ryker, han slutter i jobben, flytter inn i ny leilighet, og skaffer seg en hund som han døper Skånland, etter daværende sentralbanksjef. I det hele tatt er alt dette fornøyelig lesning - småvittig, parodisk, men likevel uten helt å berøre.

Som enhver sykdom er også kapitalistsyken uforståelig. Man forstår ikke hva som har skjedd med Dario Monsen, han forstår det ikke selv, og gjør heller ikke så mange forsøk på å forstå. Det bare skjer. Det er utenfor hans kontroll. Spranget fra den trauste sosialdemokratiske bryggeriarbeideren Dario, til den kyniske arbeidssky kapitalisten Monsen, virker svært lite.

Til å være en slags satire over kapitalismen er Holy shit relativt tannløs. Der boken kunne blitt farlig, blir den bare småmorsom, vi får ingen virkelig føling med kapitalistsyken, vi får den bare referert. På samme måte får vi ingen virkelig føling med hvem Dario Monsen er, også ham får vi bare referert.

Johnsgaards bok sier på en måte at vi alle har en solidarisk Dario og en kynisk Monsen i oss, de lever side om side i skjør balanse, men vi kan alle bli smittet av kapitalistsyken, og smittefaren øker i takt med kommersialiseringen av verden.

Gaute Heivoll

BOK

Holy shit!

Forfatter: Magnar Johnsgaard

Roman

Forlag: Cappelen