KRISTIANSAND: Det ble klart da Gyldendals vårliste ble lagt fram i går.

— Hva betyr boktittelen?

— Det foregår en oppsiktsvekkende flykapring, men den er bare som et bakteppe for handlingen. Hovedpersonen i romanen opplever kapringen bare gjennom mediene, sier Honoré til Fædrelandsvennen.

— Historien i korte trekk er at hovedpersonen, som jobber i et legemiddelfirma i Oslo, finner ut at ei jente som han tidligere har hatt et forhold til, har begått selvmord. Han forsøker så å finne ut hvem hun egentlig var og bakgrunnen for handlingen. Det er altså en slags kjærlighetshistorie, bortsett fra at her er en av dem borte.

Erik Honoré har fått glimrende kritikker for sine to tidligere romaner, Orakelveggen (2002) og Ubåten på Nørholm (2003). Men det er bare om lag halvparten av tiden han bruker på å skrive - resten går med til musikk. Akkurat nå planlegger han en liten festival i Kristiansand i sommer sammen med musikerkollega Jan Bang.

På Gyldendals vårliste som ble lagt fram i går, får han følge av Jørn Lier Holst, en politimann som debuterte i fjor, og som nå kommer med en ny kriminalroman, Felicia forsvant.

To debutanter, Eirik Wekre og Tore Oksholen, kommer også med spenningsromaner, henholdsvis Spill uten regler og En rik høst. Gunnar Kopperud presenterer ny roman fra Georgia kalt Innvielse, og Tor Øystein Everås skriver om en reise rundt Østersjøen som han har kalt Til.

Dessuten er Stig Holmås tilbake etter 11 års pause med ny roman, Trommeslageren fra Tourigo. Den lengste romantittelen har Johan Harstad med Buzz Aldrin - hvor ble det av deg i alt mylderet?

Av oversatt skjønnlitteratur satser Gyldendal på to meget unge menn. Det er Jonathan Safran Foer som med romanen Ekstremt høyt og utrolig nært presenterer en familiehistorie med utgangspunkt i 11. september 2001. Den andre er Jonas Hassen Khemiri, svensk/tunisisk forfatter som har skrevet Et øye rødt, om arabisk/skandinavisk kulturblanding. To unge kvinner, Helen Oyeyemi og Miral al-Tahawy kommer med romaner fra henholdsvis Nigeria og Egypt.

Allerede er Gabriel Garcia Márquez kommet med Alle mine triste horer. Spenningsforfatteren Robert Wilson har ny bok i vår, det samme har svenskenes nye krimyndling, Åsa Larsson.

Gyldendal gir i alt ut 29 oversatte bøker i vår, mens det er 19 skjønnlitterære norske bøker. I tillegg kommer flere biografier, og 12 Ibsenstykker med nyskrevne etterord. Jan Erik Vold gir ut en essaysamling om 11 moderne poeter.