KRISTIANSAND: — Det har vært fire veldig lærerike og spennende år. Å komme fra forskolen til akademiet var en stor overgang. Jeg synes jeg har lært utrolig mye i en setting der en må gjøre det meste selv, for eksempel å skaffe seg undervisning av lærerne. En må ta tak i en lærer selv, de er der, men forventer et initiativ fra studentene, sier Jorann Abusland på telefon fra Bergen.

Jorann Abusland er født og oppvokst i Kristiansand, nærmere bestemt på Søm.

Det er et par dager før åpningen av avgangsutstillingen «Diplom» (åpnet lørdag) ved Kunsthøgskolen i Bergen, avdeling Kunstakademiet. Sammen med sine medstudenter er Jorann opptatt med å rigge til utstillingen i Bergen Kunsthall i Rasmus Meyers allé i Bergen sentrum. De er i alt 14 studenter som går ut fra Akademiet i Bergen nå.

— Store video- og skulpturelle installasjoner og todimensjonale verk fyller Bergen Kunsthall ved denne avgangsutstillingen. Den bærer preg av at vårens diplomstudenter er ambisiøse og lekne, sier informasjonsleder Astri Kamsvåg ved Kunsthøgskolen i Bergen.

På telefon fra Bergen omtaler Jorann Abusland sitt eget bidrag til utstillingen slik:

— Jeg har jobbet ut fra prosjekter, kall det idébasert eller konseptuelt. Selv jobber jeg nok veldig intuitivt, sier Jorann Abusland og forteller hva hun viser på utstillingen:

Interiør

— Jeg har laget et interiør i et hjørne av utstillingsrommet. På gulvet er det et teppe som ser ut som gress, uten å være det. Rommet har tapet med frodige blomster, over det panel med tre-imitasjon. Hele interiøret er kunstig, later som det er noe annet enn det er. På veggen henger en samling firkløvere i rammer og et fotografi fra Shanghai. På det bildet ser en bare høyblokker, men på en av dem er det en liksom-hage. På en kommode står det en gammel tv, uten innmat. Inni der har jeg bygd opp et landskap i plastilina og plast. Det er sort himmel med et hull i, og i hullet er en måne som går fra ny til ne i en slags loop. En stor plante er koplet til en maskin som igjen er koplet til stereoanlegget, og dermed kan en som er på besøk i installasjonen sitte ned og høre lydene fra planten.

— Hva er meningen med dette?

— Jeg tenker på det som er naturlig og det som er unaturlig, og det overnaturlige. Firkløverne på veggen er avvik fra naturen, de skulle egentlig vært trekløver. Jeg tenker på dem som individer. Samtidig har du myten om at det betyr lykke å finne en firkløver, altså en sånn som skiller seg ut. Helheten i installasjonen sier vel noe om at vi har lett for å omgi oss med falskhet og løgn, med kunstige erstatninger for det naturlige, forklarer hun.

Til Kristiansand

— Hva er dine planer nå som du er ferdig med utdannelsen?

— Nå vil jeg til Kristiansand og lage meg en bra atelierplass. Bergen er en fantastisk by å være i som student, men været er helt forferdelig, sier Jorann med både ettertrykk og overbevisning.

Hun har sammenligningsgrunnlag. For da hun etter videregående skole i Kristiansand skulle ut i verden, hadde hun først et år i Spania. Siden har hun hatt et halvt år i Berlin. Bergen har hun nå fått nok av. Men først skal hun bli vurdert både av sensorer og publikum som besøker Avgangsutstillingen i Bergen Kunsthall frem til 8. mai. Fra 17. juni til 3. juli vises utstillingen i Oslo Kunstforening.