Stein Morten Lier debuterte i fjor med den høyst effektive politithrilleren Catch. Den fungerte samtidig også som et debattinnlegg om politimetoder og en skissering av organisert kriminalitet i Norge.

Mye av det samme dobbeltgrepet gir han i sin andre roman, selv om det politiske og mentale jordsmonnet/klimaet er noe helt annet enn i Catch: Tiden i Russland etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Deler av handlingen er høyplanet: I kaoset som hersket etter oppløsningen, så en del såkalte forretningsfolk fete muligheter, bare moralen var på lavbluss og grådigheten fjellhøy.

Mafiya tar blant annet for seg den norske kommunisten Kjell Brekke. Han har et stor kontaktnett, noe som er ytterst nyttig både under og etter glasnost. En av partnerne hans er en tidligere KGB-mann, Felix Zimin. Han har et liberalt sinn, og sammen med økonomiske hjerner, unnfanger han idéer som kan hjelpe Russland ut av det kaoset kommunistene etterlot seg.

Et trekantdrama utspilles også, mellom Brekke, Zimin og en russisk kvinne ved navn Katharina Aven. Det biten av romanen er ikke heftig engasjerende.

Men i andre henseender er denne thrilleren som å sitte på med Petter Solberg. Likevel: Lier holder sakligheten, han er hele tiden i kontakt med sitt stoff, det actionmessige blir aldri rabalderaction for rabaleractionens skyld.

Sagt på annet vis: Stein Morten Lier har lyktes igjen. Mer, Lier!

Knut Holt

**BOK

Mafiya**

Forfatter: Stein Morten Lier

Thriller

Forlag: Gyldendal