Fagkunnskap og estetikk går sammen og gjør denne boken fortjent til betegnelsen lekker. Boken inngår i serien Kirker i Norge og er den fjerde. På 350 sider i stort format formidles den kulturarven stavkirkene representerer på en svært tiltalende og engasjerende måte.

I innledningen spør forfatteren «Hva er det med disse stavkirkene?». Hvorfor fascinerer de oss til stadighet, 800 år etter at de ble reist? De både lukter og bråker, knirker i treverket, utette og lekke er de fleste av dem også, svale om sommeren og ufyselig kalde om vinteren. Likevel øver de en sterk tiltrekning på så vel nordmenn som turister utenfra. Og i bygdene der de finnes, er de stoltheter.

Han kommer til at det er den uten sammenligning særegne byggemåten som gjør utslaget, dette med stolper, eller staver, som bærende elementer, en byggemåte der de mest komplekse konstruksjoner er kjent bare fra Norge.

Med sin alder befinner de seg i et eksklusivt selskap av verdens eldste bevarte trekonstruksjoner. Og treskurden i portalene er uten sidestykke i europeisk middelalderkunst. «Det er dette som gir stavkirkene deres egenart, en byggemåte og utsmykning som i dag er helt særegen i Europas store og mangslungne bygningsarv fra middelalderen», heter det.

Boka tar et oppgjør med den utbredte oppfatningen at stavkirkene bygger bro fra hedensk til kristen tid, at de representerer det arketypisk fortidige og er bærere av en arv fra hedensk fortid. «Slike romantiske bilder egger fantasien og gjør en ubegripelig fjern fortid til en håndgripelig størrelse, materialisert i en stavkirke», heter det.

Det understrekes at stavkirkene har forandret seg gjennom århundrene, at noen er så omformet at utgangspunktet som stavkirke knapt er synlig bak senere endringer. «Som budbærere om det historiske forløp er det få minnesmerker i Norge som taler tydeligere enn stavkirkene».

Forskningshistorien gjennomgås, og nyere forskning på området presenteres. Konstruksjonsprinsippene og de ulike typene stavkirker blir gjennomgått, og treskurden er viet et eget, stort kapittel. Interiører presenteres bredt anlagt og med fantastiske bilder.

To tredeler av boka tar for seg den enkelte av de 29 bevarte norske stavkirkene. Kirkene beskrives slik de fremstår i dag, og slik de må ha vært eller kan ha vært i en fjern fortid. Kirkene avbildes i så vel sommer— som vinterdrakt, og detaljer av utskjæringer og interiører fremstår i særdeles tiltalende bilder.

Er man en smule interessert i kulturarv, bygningshistorie, kirkehistorie og arkitektur, er denne boka absolutt styrkende for interessen.

Emil Otto Syvertsen

**BOK

De norske stavkirkene**

Forfattere: Leif Anker (tekst) og Jiri Havran (foto)

Forlag: Arfo