OSLO: — Vi må ha fokus på manus og på hvilke prosjekter vi går inn i. Det avgjør hvilken gullalder vi får, sier Ivar Køhn.

Kristiansanderen ble i sommer tildelt stillingen som ny sjef i NRK Drama. Fredag 1. november hadde han sin første arbeidsdag på Marienlyst.

— Det føles veldig bra. Det har vært mange praktiske ting som må ordnes, men allerede første dag var jeg ute og besøkte innspillingen av serien "Kampen for tilværelsen". Det var gøy å være tilbake på settet, sier Køhn, som har lengtet etter produksjonsmiljøet i de sju årene han har vært ansatt ved Norsk filminstitutt.

Bredt og briljant

Han må nok fremdeles se langt etter en arbeidshverdag på settet i NRKs nye serier. Men 48-åringen, som selv kaller sjefsjobben i NRK Drama for drømmejobben, vet hva som må til for at NRK Dramas tilbud skal bli "bredt og briljant", som han selv har definert som et slagord for avdelingen.

— Vi må lage ting som er relevant for mange, for tv er et massemedium. Og det vi lager må være veldig bra, det må være briljant. Det må vi strekke oss etter. Det holder ikke med noe som bare er "godt nok", sier Køhn.Og det er da sørlendingen vil satse på manusforfattere, samtidig som det må prioriteres hvilke prosjekter det skal satses på. Slik det har blitt gjort i Danmark, der de opplever suksess med serier som "Broen", "Forbrytelsen" og "Borgen".

Vil lære av danskene

— Det vi kan lære mest av danskene, er satsingen på forfatterne. De har profesjonalisert det leddet. Også har de ikke satset på så mange titler, men brukt ressurser på dem de har valgt. Det er imponerende hva de har fått til. Og det er veldig inspirerende, sier Køhn, som tror Norge kan være på nivå med danskene innen fem år.

"Broen", som Danmarks Radio har laget i samarbeid med Sveriges Television, trekkes av Køhn fram som et godt eksempel på hvordan de nordiske landene kan samarbeide for å lage kvalitet. Noe han håper også NRK kan nyte godt av i årene som kommer.— Det håper jeg virkelig. Norske serier har blitt tatt godt i mot i Danmark og Sverige. Så dyrt som det er å lage gode serier, bør vi maksimere utnyttelsesgraden. Da kan vi gjøre det ordentlig, og seriene får både nasjonalt og nordisk potensial.

Originalhistorier

De siste årene har NRK satset stort på filmatiserte versjoner av kjente romaner, slik som "Erobreren" og "Halvbroren". Og fått kritikk. Køhn ønsker å satse på originalmanuskript.

— NRK bør generelt satse på serier som er originalskrevet. Hva eksterne leverandører gjør, er noe annet. Samtidig er det nok samtidshistorie eller fremtidshistorie vi kommer til å satse på, sier han.

Finnes det noen sørlandske manusforfattere du ønsker samarbeid med?

— Jeg tør ikke si noen navn, men det vil vise seg senere. Det kommer nok nye navn, men vi vil også bruke de som har erfaringer med tv-drama. Og vi har folk fra Sørlandet som har levert manus tidligere, sier den nye dramasjefen.