— Vi ser etter nye og spennende prosjekter som vi kan hjelpe til å etablere. Vi ser etter noe som ikke finnes i byen fra før, og vi kommer til å invitere bredt til en tankeprosess rundt dette, sier Cultiva-direktør Erling Valvik.

Cultiva skal i perioden 2015-2018 betale ut 130 millioner kroner i støtte, for nå er pengesekken igjen åpnet etter dvaleperioden. Dette skjer etter at bufferkapitalen i fjor passerte 200 millioner kroner etter den selvpålagte dvalen som startet i desember 2011. Derfor er Cultiva-styret nå på jakt etter nye ideer, og kulturhus for barn og unge er en av tingene man ønsker å se på.

— Vi ser for oss oppstart på tankeprosessen like over sommeren, sier Valvik.

Strategi

Tankeprosessene i Cultivaledelsens hoder surrer og går imidlertid for fullt allerede. For å få påfyll, var styre og administrasjon nylig på studietur til Danmark for å se på kulturhus og andre tiltak for barn og unge. Det er som kjent satsing på sistnevnte grupper som er Cultivas vedtatte strategi.

— Hva trengs av slike tiltak i Kristiansand? Vi har jo Samsen, kulturskolen, Rosegården og flere andre tilbud?

— Hvis svarene prosessen gir er at dette ikke trengs, vil vi heller satse på noe annet. Men når det kommer til de yngste aldersgruppene, ser vi at de ikke er så prioriterte på kulturområdet, sier Valvik. Han ønsker å ta utgangspunkt i en gjennomsnittlig barnefamilies behov - ikke bare som kulturtilbud gjennom uka, men også med tanke på helgeaktiviteter.

Ombygging

— I sentrum har vi institusjoner som Kristiansand kunsthall, biblioteket og kunstmuseet. Hva ønsker vi oss i tillegg til dette som kan appellere til barnefamilier? spør Valvik.

I Danmark har Cultiva besøkt Nikolai for børn i Kolding. Her har barnekultur fått et eget hus i kultursenteret Nikolai.

— Det ligger i en gammel skolebygning. Noe av det spesielle er at den er under kontinuerlig ombygging, sier Valvik. I tillegg var Cultiva også innom Århus og kikket på et prosjekt som minner om nåværende Cultiva Express.

— Der brukte man ressurser på ulike prosjekter rundt i bydelene som hadde søkt om midler. Vi har også kikket på det som foregår i Kulturhuset for barn i Bergen, sier Valvik.

1,6 millioner

— Til de litt eldre har vi nå for eksempel gitt 200.000 kroner til parkouranlegg for Vision Skatepark, opplyser direktøren.

Det var i februar Cultivastyret vedtok å gi til sammen 1,6 millioner kroner til fem nye samarbeidsprosjekter.

Forprosjektet Norway Summer Games fikk 200.000 kroner for å se på mulighetene til å starte nettopp Norway Summer Games.

Blå Kors fikk 150.000 kroner for å utrede en mulig kulturskole i Posebyen.

Blå Kors, Vipers, AK28 og Søgne Håndballklubb fikk 300.000 kroner til å etablere Blue Vipers Cup.

ASSITEJ-festivalen fikk 800.000 kroner til videreutvikling.