Carola Häggkvist lover en variert julekonsert til fredagskvelden på Kilden. Foto: NTB Scanpix
Häggkvist har tatt pause fra førjulsturneer i fire år. Men nå er hun tilbake med turneen "Min bästa jul". Foto: NTB Scanpix

— Hvordan blir konserten din på Kilden fredag?

— Det blir en veldig personlig konsert for meg. I tillegg til klassisk julemusikk, har jeg også innslag som er inspirert av jazz og blant andre Billie Holiday. Jeg skal synge «Oh Happy Day» til ære for min mor som jeg mistet i 2004. Min sønn Amadeus har også skrevet låten «Make A Change», som jeg skal fremføre på Kilden. Jeg gleder meg utrolig mye til å oppleve Kristiansand.

- Hvorfor inviterer du til julekonsert?

— Det er noe jeg elsker å gjøre, det er en lidenskap. Det er befriende, og det er ikke bare en julekonsert, men også en storytelling om julebudskapet. Jeg elsker juletiden, jeg føler at verden blir ny igjen.

- Står du inne for budskapet du framfører?

— Det finnes vel folk som er mer kristen enn meg! Men absolutt ja. Jeg er vokst opp i en tradisjonell kristen familie, og troen har alltid vært viktig for oss. Jeg har selv opplevd å bli frelst, selv om det kanskje er et gammeldags ord. Jeg ser også fram til å dele minner og opplevelser fra innspillingene jeg gjorde i fødselskirken i Betlehem, en opplevelse jeg alltid har med meg.

- Bør de som formidler julebudskapet være personlig kristen?

— Nei, det synes jeg absolutt ikke skal være et krav. Det spiller ingen rolle så lenge man synger med sjelen. Det er typisk svensk tankegang å henge seg opp i slike regler, men jeg er kanskje mer rebelsk og liberal på slike spørsmål. Hvilken tro eller religion en sanger har er ikke viktig. Julekonserter handler om kjærlighet.

- Hva er det sentrale i budskapet du vil formidle?

— «Make A Change»! Vi må åpne hjertene våre og ta imot våre naboer og venner. Vi må ta imot flyktninger, og gi medmennesker vår kjærlighet og et hjem. Det er et tema jeg bryr meg veldig mye om.

- Forteller det oss noe at det er så mange som søker til julekonserter?

— Jeg tror mange har et behov for å møtes og oppleve kjærlighet. I dagens tid er det lett å bare sitte i sofaen, fremfør å møte folk og faktisk gjøre gode handlinger. Jeg håper publikum kommer på julekonserter for å koble av og avlaste sine bekymringer.

- Er det en fare for at det blir for lettvint og kommersielt?

— Det er vel noe som heller media påstår. For meg er det ikke det. Det er en større dybde i julekonserter, det er viktig å møtes. Håpet og freden er målet med konsertene, ikke det kommersielle.

- Er det rom for kunstnerisk nyskapning i dette segmentet, eller går det mye på autopilot?

— Jeg har med noen utrolig dyktige musikere, som tør å leke seg. Så det er absolutt nyskapende elementer i min julekonsert, samtidig som det tradisjonelle er til stede.

- Flere artister og grupper har spesialisert seg på julekonserter. Hva tenker du om det?

— I Sverige blir jeg jo kalt «juledronningen», haha! Hva andre artister gjør, har jeg ikke så mye meninger om. Julekonserter er for meg noe jeg vil spesialisere meg enda mer på. Jeg vil utvide julen og utforske den enda mer. Jeg har tatt pause fra førjulsturneer i fire år siden jeg har brukt tid med min adoptivdatter fra Sør Afrika, som nå er seks år gammel.

- Hva betyr førjuls-sesongen økonomisk for deg?

— Som sagt har jeg tatt fri i fire år fra førjulsturneer, så det er ikke viktig for meg. Det handler ikke om penger, men gleden og kjærligheten jeg opplever ved å ha julekonserter.

- Hva synes du om den norske julefeiringen?

— Jeg har jo spilt mye i Norge, og den gleden og stemningen jeg opplever i kirker og konsertsaler her, er helt fantastisk. Jeg spilte i Konserthuset i Oslo på mandag, og for meg var det en av mine beste konsertopplevelser, og den gleden og varmen jeg opplevde kan nesten ikke beskrives.

- Og sist men ikke minst, julesangfavoritten?

— Det var et utrolig vanskelig spørsmål. Jeg må tenke litt her. «Oh Come All Ye Faithfull» er kanskje den låten jeg liker best å synge sammen med andre, og publikum, så jeg må gå for den.