Videoveteranen Tommy Hushovd har drevet filmutleie i Grimstad siden 1981. Han mener at filmsalget har nådd bunnen på Sørlandet, og at det vil kun gå oppover når nye filmformat kommer. Foto: Inger Marie Furholt
Daglig leder av Saga Video i Arendal, Tor Olav Solli, har merket kraftig nedgang i kjøpefilm-markedet de siste årene. Foto: Saga Video

En undersøkelse gjort av Film & Kino og BI i fjor, viste at 41 prosent av innbyggerne i Vest-Agder over 15 år har benyttet Netflix eller andre internett-tjenester som HBO. Det er kun Troms som har høyere tall i hele landet. På Sørlandet har butikker som Videoteket ikke tålt konkurransen i den digitale tidsalder. Butikken måtte legges ned i fjor.

— De fleste vil vel heller sitte hjemme og leie film, enn å holde produktet i hånden. Nådestøtet var streamingtjenester, sier Lene Storberget, som var daglig leder på Videoteket i Kristiansand sentrum.

Nye tider

Netflix inntok Norge i november 2012. Siden da har antall brukere vokst i rekordtid. I likhet med streamingtjenesten HBO Nordic, har den utfordret både brukermønsteret og salget av fysisk film. I Mandal har daglig leder av Viking Video, Ivar Kristiansen, merket stor nedgang.

— Salget av kjøpefilmer har gått kraftig ned etter Netflix kom. Vi har kuttet ut rundt 3000 filmtitler de siste årene, sier Kristiansen.

Daglig leder av Saga Video i Arendal, Tor Olav Solli, har merket kraftig nedgang i kjøpefilm-markedet de siste årene. Foto: Saga Video

Også i Arendal har videobutikkene slitt med filmsalg.— Vi har merket stor nedgang etter Netflix og andre tjenester kom. Jeg har kompensert med å få flere bein å stå på som solsenter, spillerom og mer, sier daglig leder av Saga Video i Arendal, Tor Olav Solli.

Platekompaniet ikke utsatt

Platekompaniet på Sørlandssenteret, Arendal Amfi og resten av landet opplever ikke at Netflix og HBO Nordic er en stor trussel mot salget av fysiske filmer.

— Vi har ikke merket noen nedgang i år på Sørlandet, eller i resten av landet. Det var bare en marginal nedgang i fjor bare, sier filmsjef i Platekompaniet, Steinar Storløkken.

Storløkken mener at beliggenheten til små videobutikker kan ødelegge for salget.

— Jeg tror ikke at en digital aktør som Netflix kan gjøre så mye skade. Men problemet er heller beliggenheten til små videobutikker i sentrum. De ligger ofte på et gatehjørne med dårlig kundeflyt. Det er de store butikkene på større senter som får økt filmsalg.

- Fremtiden er nye filmformat

Daglig leder for Videokjelleren i Grimstad, Tommy Hushovd, har troen på at det nye filmformatet 4K kan bidra til økt filmsalg i fremtiden.

Videoveteranen Tommy Hushovd har drevet filmutleie i Grimstad siden 1981. Han mener at filmsalget har nådd bunnen på Sørlandet, og at det vil kun gå oppover når nye filmformat kommer. Foto: Inger Marie Furholt

— Dette formatet er fire ganger så bra kvalitet som blu-ray. Disse vil bli for tunge for vanlige datamaskiner å streame fra nett. Jeg tror bunnen er nådd når det kommer til filmsalg på Sørlandet, og at det vil kun gå oppover i fremtiden.Videokjelleren er nå den eneste butikken i Grimstad som selger film. Streamingtjenester har gjort at han har merket nedgang, men ikke ødeleggende tall.

— Salget går greit her i Grimstad. Det har kun gått ned 15 til 20 prosent siden alle tjenestene som Netflix og HBO kom. Folk vil fortsatt eie fysiske filmer her, sier Hushovd som har hatt videobutikk i Grimstad siden 1981. ## Kommet for å bli

— Jeg bruker nesten bare Netflix, som er koblet til nettet på min Playstation, sier filmentusiasten Jan Olav Kristiansen (41), som har sluttet å kjøpe film i butikk.

Kristiansen koser seg med Netflix hjemme på Brennåsen i Kristiansand. "Gone In 60 Seconds" er hans favorittfilm på streamingtjenesten. Foto: Kristian Hole

Vest-Agder er på norgestoppen statistisk sett når det kommer til Netflix, og filmstreaming på nett. Medieviter på Universitetet i Oslo, Gry Rustad, sier at tjenestene ikke er en forbigående trend.— Netflix og andre nettjenester er kommet for å bli. Vi kommer ikke til å gå tilbake til videobutikker, sier Rustad.

Rustad legger til at flere butikker kommer til å forsvinne, men noen i Norge kommer til å stå igjen på grunn av samlere.

— Jeg tror likevel ikke at det fysiske filmformatet kommer til å forsvinne helt. Spesialbutikker kommer fortsatt til å selge filmer, og overleve.

Kristiansen handlet fysisk film før, men når Netflix kom sluttet han nesten å kjøpe dvd-er.

— Det er mye mer tungvindt å lete etter filmer i butikken. Nå kan jeg se alt hjemme akkurat når jeg vil, sier Kristiansanderen. Kjell Gunnar Ytre-Eide (39), fra Søgne, ser gjerne på Netflix sammen med hele familien.

— Vi kan sette oss ned og se på film sammen, men de minste barna streamer NRK-Super. Det er mer lettvint, enn å fly byen rundt for å lete etter filmer.