KRISTIANSAND: — Jeg har hatt noe trøbbel med strupen, men det begynner å bli bedre nå. Jeg har vært hos mange leger og fått forskjellige diagnoser. Men nå har jeg fått noe medisin som virker, sier Jonas Alaska til Fædrelandsvennen.

Åmliartisten skulle vært på Europa-turné i september, der han skulle gjort omtrent 20 spillejobber. Men for første gang i sin musikkarriere måtte 25-åringen avlyse.

— Det var kjedelig, men jeg håper det blir mulig å ta det igjen senere, sier han.

Stumpet røyken

— Jeg har aldri drevet og varmet opp stemmen. Og jeg har heller aldri kansellert en spillejobb, selv om jeg har vært syk. Det er ikke bra, har jeg hørt, sier Alaska, som også har klart å legge bort røyken etter flere forsøk.

— Jeg slutta i mars, og holder ennå.

Sangpedagog Hilde Norbakken sier Jonas Alaska ikke er alene om å ha stemmetrøbbel.

— Vanlige folk drar en trall et par ganger i uka. Men skal du synge flere timer hver dag, så er det slitsomt for stemmen. Nesten alle sangere uansett teknikk har perioder med stemmetrøbbel, sier Norbakken, sangpedagog og universitetslektor ved Institutt for rytmisk musikk ved UiA.

- Stemmen er et komplekst instrument

Norbakken kjenner ikke Alaskas tilfelle, og ønsker ikke å kommentere den saken spesielt.

— Alaska har et særpreg og en sound å ta vare på, men å gi ham noe råd uten å ha hørt ham er uaktuelt, sier sangpedagogen.

— Stemmen er et komplekst instrument. Bittesmå muskulære forskjeller kan gi store utslag. Det kan skyldes ting som stress, lite søvn eller overbruk av stemmen, sier Norbakken.

Jonas Alaska har blitt mer selvsikker etter suksessen han har opplevd de tre siste årene. - Jeg er ikke så redd for hva andre synes om meg, men jeg bryr meg om hva de sier. Men jeg har blitt mer trygg på meg selv, sier Alaska, som spilte i kapellet på Ansgarskolen lørdag kveld. Foto: Kjetil Samuelsen

I oktober kunne Alaska ta opp igjen konsertvirksomheten. Lørdag ga han en intimkonsert i kapellet på Ansgarskolen, med drøyt 50 publikummere på plass.

— Det er en stund siden jeg har spilt i et så lite lokale. Men jeg liker det, for man oppnår mer kontakt med publikum da, sier singersongwriteren, som fremførte noen nye låter under konserten.

— Jeg har en 7-8-9 nye sanger nå. Men i forhold til en ny plate, så bør jeg nok ha 15-16 stykker, og da er det nok sjanse for at noen av de ryker. Men jeg tror jeg har noen solide, sier Alaska.

Senkede skuldrer

Etter platedebuten i 2011, som resulterte i Spellemannpris, fortsatte suksessen med oppfølgerplaten som kom i år. 25-åringen tror ikke suksessen har forandret ham som artist.

— Men nå har jeg blitt artist. Det er en ganske stor forandring. Og jeg har fått kjenne mer på det å spille live, for jeg har gjort mye live. I forhold til plata jeg jobber med nå, tenker jeg mer live. Hva som kan fungere på konsert. Jeg har blant annet kjøpt to el-gitarer, og brukt alt for mye penger på det, sier Alaska og ler.

— Men utgangspunktet er det samme. Jeg visste hva jeg ville da, og jeg vet hva jeg vil nå. Men nå vet jeg hvordan ting fungerer. Og jeg innbiller meg at jeg har litt mer senkede skuldrer nå, legger han til.

Vil til utlandet

— Har du hatt noen mål med artistkarrieren?

— Jeg prøver å holde meg unna sånne tanker. I stedet for mål, har jeg masse ambisjoner.

— Hva slags ambisjoner?

— Det svinger mye. Men jeg vil til utlandet. Jeg vil spille der.

Og den muligheten får Alaska i november, da han skal være supportartist for den svenske superstjernen Melissa Horn på en stor turné i Sverige og Danmark.

— Jeg vil nå ut til mange, men ikke på bekostning av musikken jeg lager. Jeg bryr meg mest om å få lov til å lage musikk, sier Alaska, som er glad, men litt overrasket, over at han har kunnet leve av musikken siden han sluttet på Paul McCartney-skolen LIPA i 2011. — Jeg tjener mest på livespilling og konserter. Og jeg synes det er bra at jeg tjener sånn, at jeg er fysisk ute og jobber. Det er en god følelse, sier Alaska, som står med drøyt 640.000 kroner i inntekt i skattelistene for 2012.