KRISTIANSAND: Etter bare et par øvinger sammen fikk Kristiansands nye guttekor bryne seg på verk av noen av verdens fremste komponister. I selveste Domkirka. Med Norges ultimate guttekor — Sølvguttene.

Kristiansand domkirkes guttekor består foreløpig bare av fire stykker, men under lørdagens konsert fikk de hjelp fra kor fra både Lillesand, Vanse, Stavanger og Aalborg - i tillegg til de 25 representantene fra Sølvguttene. Sammen leverte de blant annet sanger av legendariske komponister som Mozart, Brahms, Händel og Lloyd Webber.

Vil synge oftere

Det nye guttekoret består av Bjørn Inge Hidle (12), Florian Sillitoe (7), Terence Dougherty (13) og Haakon Vennesland (13). Sistnevnte var riktignok på sin første øving lørdag, og har ikke helt bestemt seg ennå.

— Men det virker gøy, og hvis det er gøy så blir jeg med, sier han.

De tre andre kan bekrefte at kor virkelig er gøy. Men voksne kor sliter i dag med rekrutteringen, og det fins visstnok ikke mer enn tjue guttekor i hele landet. Hvorfor er det så få gutter som driver med kor?

— Det er umoderne, og så forbindes det med noe kristent, sier Hidle.

— Mange fnyser av det i klassen min, men det er ikke sånn at jeg hører bare på kor. Jeg hører på mye annet selv om jeg synger i kor, men det er det ikke alle som skjønner, sier Dougherty, som begynte i det nye guttekoret for å få synge oftere.

— Man kan gå på korleir om sommeren, men det er fint å få synge mer enn bare én gang i året, sier han.

Trenger rekruttering

Bryan Breidenthal er prosjektleder for samarbeidet mellom Sølvguttene og de sørlandske guttekorene. Han mener konserten er et fantastisk kick-off for det nye koret i Kristiansand.

— Dette virker lovende. Vi kan starte med fire-fem stykker, men det er viktig at det blir rekruttering. Det er det som har sviktet her i byen tidligere. Og det er synd, for det er mange dyktige folk som driver med kor i Kristiansand, sier han.

Breidenthal mener det er en utfordring å få folk til å forstå at gutter kan mer enn å spille fotball og data.

— Guttene trenger et slikt tilbud, men det kan være utfordrende for en dirigent. Gutter er kanskje ikke like flinke som jenter til å sitte stille og ta det med ro. Derfor må man gi et tilbud som appellerer til guttene. Det er lettere å få gutter engasjert i et guttekor enn i et barnekor. De fleste barnekor er i praksis jentekor, sier prosjektlederen, som også er organist på Lista, musikklærer ved Lista videregående og dirigent i flere forskjellige kor.

Han håper nå at kristiansandere kjenner sin besøkelsestid og er med på å rekruttere flere gutter til det nye koret. Dessuten:

— Vi har også et mål om fem nye guttekor på Sørlandet i løpet av tre år, sier han.

Det var cirka hundre mennesker til stede på konserten i Domkirka lørdag. Guttekorene synger også i Grim kirke og i Lillesand kirke søndag.