ARVESØLV: - Margrethe Weisser har støpt engangsbestikk i sølv, der hun har inkludert de mislykkede støpene slik at prosessen blir en del av verket. Hun har også latt støpetrakten stå igjen, slik at disse får en funksjon som sokler, sier Randi Thommesen ved Agder Kunstsenter. Foto: Agder Kunstsenter
THE SPACE BETWEEN: - Stine Bråthens skulpturer fremstår som tredimensjonale tegninger i rom. Utgangspunktet er minnene fra sitt barndomsrom, som hun har forenklet, og fjernet elementer slik at det bare er et enkelt omriss igjen. På veggen har hun to arbeider av bomull og lateks, der brettene fremstår som ekkoer av ungdommens veggplakater, sier Thommesen. Foto: Agder Kunstsenter
TEGNING: Ove Kvavik stiller ut foto, tegning og skulptur ved ARTendal Bomuldsfabriken Kunsthall. Foto: ARTendal Bomuldsfabriken Kunsthall

KUNST: — Det er interessant å samarbeide med Agder Kunstsenter, men vi ønsker også å gjøre noe for unge, nyutdannede kunstnere. Det er viktig å fange opp det som kommer fra skolene, og raskt gi de et profesjonelt utstillingstilbud, sier Harald Solberg, direktør ved ARTendal Bomuldsfabriken Kunsthall.

-Det er fint å kunne vise nye tendenser, av unge nyutdannede kunstnere. Selv omde ikke nødvendigvis er spesielt unge når de er nyutdannede. Normalt har deheller ikke så mye erfaring med å stille ut, så det er også et mål med Hatch ågi nyutdannede utstillingserfaring ved et profesjonelt visningssted, sier RandiThommessen, vikarierende daglig leder ved Agder Kunstsenter.

Tradisjon

HATCH-utstillingen arrangeres for sjette gang av Agder Kunstsenter, i år for andre gang sammen med Bomuldsfabrikens filial i Arendal sentrum.

TEKSTILER: Elin Igland stiller ut tekstile objekter. Installasjonene er vakre og kraftfulle konstruksjoner, som er vegg- eller takhengte. Foto: ARTendal Bomuldsfabriken Kunsthall

— Det er godt vi kan samarbeide med et annet sted, og da gjerne i Aust-Agder, siden vi oppfordrer kunstnere fra begge fylkene til å søke seg til utstillingen. Vi er glad Bomuldsfabriken ønsket å fortsette i år, og det ser ut til at det kan bli en tradisjon, sier Thommessen.- Ja, vi kommer til å satse på dette sammen med Kunstsenteret. Vi ønsker at unge som utdanner seg innenfor kunst, skal komme tilbake til Sørlandet, sier Solberg.

Nyutklekket

"Hatch" er engelsk, og betyr nyutklekket. I alle disse seks årene har tanken vært å invitere nyutdannede kunstnere fra Agderfylkene. I år er det kristiansanderne Stine Bråthen og Margrethe Weisser som stiller ut på Agder Kunstsenter, mens Mirjam Raen Thommasen fra Birkeland, Elin Igland fra Grimstad og Ove Kvavik fra Kristiansand kan sees på ARTendal Bomuldsfabriken Kunsthall. Alle fem har nylig avsluttet sin bachelor- eller mastergrad fra studiesteder i inn- og utland.

— Nivået er veldig høyt, både innholdsmessig og teoretisk. De tre kunstnerne hos oss har høyt nivå på verkene, og de passer godt sammen i utstilling også, sier Solberg.

— Prosjektene holder høyt kunstnerisk nivå. I arbeidene vektlegges vitenskapelige eksperimenter/studier av størrelsesforhold som; rom, dimensjoner, farger og tid. Her er det liten fokus på "jeget", og prosjektene er heller ikke tydelig politiske. Materialvalget, prosessen, handlingen og valgene er de bærende elementene, sier Thommessen.

Godt besøk

Begge utstillingene ble åpnet fredag, og interessen har vært stor gjennom helga, både i vest og i øst.

— Jeg har fått en god del positive tilbakemeldinger. Det var godt besøk på åpningen, og også på lørdag. Jeg regner med at utstillingen vil bli godt besøkt i uka nå, sier Solberg.

— Det har vært veldig bra besøk åpningshelgen, bekreftet Thommessen.