DUO: Ivar Bøksle og Jørn Simen Øverli spilte ulike viser for publikum. Her er de to sammen på scenen. Foto: Kjetil Samuelsen
KÅSERI: NRK-journalist Else Michelet innledet konserten med et kåseri om visesangeren, poeten og teatersjefen Jens Gunderssen. Foto: Kjetil Samuelsen
BÅTTUR: For mange startet konsertkvelden med en båttur fra Høllen brygge. Foto: Kjetil Samuelsen
BÅTTUR: For mange startet konsertkvelden med en båttur fra Høllen brygge. Foto: Kjetil Samuelsen
BÅTTUR: For mange startet konsertkvelden med en båttur fra Høllen brygge. Foto: Kjetil Samuelsen
BILLETTKØ: Med nesten 200 publikummere måtte man akseptere å stå litt i kø før man slapp inn i hagen. Foto: Kjetil Samuelsen
HYLLET GUNDERSSEN: Ivar Bøksle hadde med trekkspillet for å hylle visesangeren. Foto: Kjetil Samuelsen
FULLT: Det var ikke mange ledige stoler å oppdrive i hagen ved skolestua i Ny-Hellesund. Foto: Kjetil Samuelsen

SØGNE:Dette er overveldende. Både det veldige fremmøtet, men også den nye kunnskapen jeg har fått om den mangfoldige kunstneren Jens Gunderssen , sier arrangementsansvarlig Peder Johan Pedersen i Foreningen "Skolehuset" Ny-Hellesund.

Pinseaften var i underkant av to hundre mennesker på plass i hagen ved den gamle skolestua i Ny-Hellesund. Grunnen var konserten "På trammen", markeringen av det som ville blitt hundreårsjubileet for Jens Gunderssen.

Norges første moderne visesanger

Visesangeren, som opprinnelig kom fra Drammen, hadde tilholdssted i Ny-Hellesund og Hillesund de siste tyve årene av sitt liv, og skrev mange av sine viser der.

Jens Gunderssen var Norges første moderne visesanger , slo Jørn Simen Øverli fast fra scenen.

Det er moro å kaste lys over Jens Gunderssen, for han er så mye mer enn vi tror han er. Det er litt Prøysen over han , sier Ivar Bøksle.

Viseplater selger mest

De to artistene hyllet visesangeren med en halvannen time lang konsert bestående av Gunderssens egne viser.

De mestselgende platene hvert år er viseplater. Men det gjenspeiles ikke i media. Det skrives mer og mer om norske musikere, men kvaliteten på tekstene går nedover , mener Øverli, som var glad for at så mange hadde tatt turen ut til Ny-Hellesund i sommervarmen på pinseaften.

— Vi er som sirkushester. Det er gøy at folk viser interesse for dette, sier Øverli.

— En slik kveld som dette betyr mye for dem som har vært her. De har opplevd noe som kan lagres, og så har de fått kunnskap om Jens Gunderssens repertoar, sier Bøksle.

Toneangivende i teatermiljøet

NRK-journalisten Else Michelet var hentet inn for å åpne kvelden med et kåseri om Gunderssen.

— Dette er jo utrolig, var det første hun sa på scenen når hun så alle som hadde møtt opp, før hun fortsatte:

— Dette er det rareste oppdraget jeg har fått. Jeg vet jo ingenting om Gunderssen.

Men Michelet visste så absolutt noe, og kunne informere publikum om at Gunderssen hadde vært både teatersjef ved Folketeatret og sjef for Radioteatret.

— Jeg kjente jo til visene hans, og mange av dem er tidløse og brukes den dag i dag. Men at han var så toneangivende i teatermiljøet var nytt for meg, sier Pedersen i Foreningen "Skolehuset" Ny-Hellesund, som traff Gunderssen i ung alder.

Jeg opplevde han som svært imøtekommende, og han var genuint interessert i dem han møtte. Og så husker jeg når han trakterte gitaren hos min tante , mimrer han.

Dette har vært en minnerik kveld for oss alle , avslutter Pedersen.