ASKEPOTT: Sine Eftevaag spiller Askepott i KBUTs oppsetning "Skoen", som settes opp i Multisalen i Kilden hver kveld, utenom søndag, fram til tirsdag neste uke. Bak står stesøstrene Neselise og Trulteknise, spilt av Birgitte Maaike Feddersen og Frederikke Calisch. Helt til høyre skimtes øvrige skuespillere. ASKEPOTT: Sine Eftevaag spiller Askepott i KBUTs oppsetning "Skoen", som settes opp i Multisalen i Kilden hver kveld, utenom søndag, fram til tirsdag neste uke. Bak står stesøstrene Neselise og Trulteknise, spilt av Birgitte Maaike Feddersen og Frederikke Calisch. Helt til høyre skimtes øvrige skuespillere. Foto: Tore André Baardsen

De er i Feventyrland

Askepott fikk prinsen og halve kongeriket. Kristiansand Barne— og Ungdomsteater (KBUT) er like fornøyd med å få spille i selveste Kilden.

HEROLDER: Feene i det Askepottbaserte stykket "Skoen" har i alle fall stil. Her er heroldene Ferdinand Hoven, Adam Eftevaag, Max August Key Graarud og Kristian Stedal Hannevik. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Det er viktig med teater med barn, og ikke bare teater for barn , sier styreleder Nina Brekke i KBUT.

Det 48 år gamle teateret teller per i dag 22 medlemmer, og drives av et rent foreldrestyre. I to sesonger har de tatt inn nye medlemmer, og kun hatt enkle oppsetninger på små scener.

Ønsker profesjonalisering

Tidligere hadde KBUT en samarbeidsavtale med Agder Teater, og Brekke ønsker nå en profesjonalisering av teatertilbudet til barn og unge.

— Vi leier inn kunstneriske ressurser når vi trenger det. Ideelt sett skulle vi vært et juniorteater under Agder Teater. Da ville det vært et tilbud til flere enn det vi klarer i vår gruppe. Barn og unge må få eksponere seg, sier Brekke.

Det er viktig at vi også får et slikt kulturtilbud. Det er bra dyrking av talenter her, og det tror jeg er viktig , sier Martin Næss Hald (15), som spiller prinsen i stykket.

— Det er kjempekult at vi får prøve oss. Det hjelper oss også på skolen, når vi skal fremføre ting for klassen. Jeg har fått gode karakterer i muntlig på grunn av denne erfaringen, sier Veline Gautefall Olsson (15), som spiller rollen Erta Berta.

Familiemusikal

Det er fire år siden "Brødrene Løvehjerte", som var den forrige store oppsetningen fra barne- og ungdomsteateret. I dag er det premiere på "Skoen", en familiemusikal basert på historien om Askepott betraktet gjennom feene i Feventyrland.

Feene har den styrende rollen, og de ønsker selvfølgelig å få det til å ende godt. Men det er litt som hos oss, alt går ikke alltid som planlagt. Det ender med at de må inn på slottsballet for å advare Askepott. Og det blir en happy ending , avslører Brekke.

HEROLDER: Feene i det Askepottbaserte stykket "Skoen" har i alle fall stil. Her er heroldene Ferdinand Hoven, Adam Eftevaag, Max August Key Graarud og Kristian Stedal Hannevik. Foto: Tore André Baardsen

Stykket er en blanding av dialog og musikalske numre, og det er i følge Brekke første gang det settes opp i Europa og for barn. Fem forestillinger blir det, og målet er å fylle flest mulig av de 234 setene i Multisalen i Kilden hver kveld.

Kilden-debut

Dagens premiere er også debuten i Kilden for mange av de unge, talentfulle skuespillerne.

Det er helt rått. Det er en stor drøm , sier Veline.

— Det er veldig gøy å få lov til å spille her. Det hadde jeg ikke trodd, sier Martin.

— Dette er kjempegøy. Vi gleder oss, både barn og foreldre, sier Brekke, som takker stor dugnadsvilje blant foreldrene som gjør dette mulig.

Alle er i sving. Dette er verdens gøyeste dugnad, og mye morsommere enn å bake eller vaske doer. Her gjør vi noe sammen med barna våre, og det skaper en unik relasjon i gruppa , sier styrelederen.

Skuespillerspirene begynte å jobbe med oppsetningen i slutten av januar. Etter påske tok arbeidet seg opp, og de to siste ukene har de øvd nesten daglig. Under generalprøvene i går ble de siste detaljene finpusset.

Vi har lyst til å vise at vi kan få til noe bra i en sal folk kjenner , sier Brekke.