KRISTIANSAND : — Hvor store ønsker vi å være? Litteraturfestivalen i Fredrikstad har 35 forfattere. Vi har ti, og større skal vi ikke være. Samtidig er dette noe av det største som har vært gjort i agderfylkene når det gjelder litteraturfestivaler, sier Jan G. Larsen i ledelsen for litteraturfestivalen Bokstavelig talt.

Når festivalen starter fredag kveld, kommer forfattere som Anne B. Ragde, Lars Saabye Christensen, Kjartan Fløgstad, Stein Ørnhøi, Line Baugstø, Øystein Hauge, Kåre Valebrokk, Ann Kavli, Benedicte Meyer Kroneborg, Nils Christian Moe-Repstad og Morten R. Gray til bokhotellet Lyngørporten og Bokbyen ved Skagerrak.

Årlig festival

KOMMER: Lars Saabye Christensen kommer også til litteraturfestivalen. Bokstavelig talt skal bli en årlig litteraturfestival på Sørlandet. Foto: Scanpix

Jan G. Larsen forventer mellom 600 og 800 publikummere til festivalen, som støttes av blant andre stiftelsen Fritt Ord og Norsk Kulturråd.Datoene for når litteraturfestivalen skal holde de to neste årene er allerede best, forteller Larsen.

— I første omgang ønsker vi å sette litteraturen på Sørlandet på kartet. Vi ønsker å skape en arena én gang i året, for å vise hva en bokby og et bokhotell kan få til sammen.

— Men har vi behov for enda en litteraturfestival?

— Det er jeg ikke i tvil om. Jeg håper festivalen også kan gi positiv effekt for Ibsen- og Hamsundagene i Grimstad og for barnebokfestivalen. Om man ikke har grønnsaker i butikken, så spiser ikke folk grønnsaker, ikke sant? Det handler om å eksponere litteratur for publikum, sier han.

Etterlyser "vanlige" folk

NY FESTIVAL: - Vi ønsker å sette litteraturen på Sørlandet på kartet, sier Jan G. Larsen. Foto: privat

Festivalen åpner med utstilling og arbeider av Sidsel Hanum og Arve Rønning i «Smia», mens Anne B. Ragde og Line Baugstø inviterer til «Damenes aften», hvor de blant annet skal snakke om menn. Lørdag formiddag kan forfatterne treffes i Tvedestrand sentrum. Deretter er det blant annet boklansering, litterær lunsj på Pers Brygge i Lyngør, diktlesing på bokhotellet. Søndag er det poeten Øystein Hauges tur, mens Anne B. Ragde avslutter med å lese fra romanen «Jeg skal gjøre deg så lykkelig».— Vi har også valgt å la veldig folkelige, jordnære forfattere komme. For noe av utfordringen er å få "vanlige" folk til å komme. Å ha med slike forfattere kan gjerne hjelpe da, sier Larsen.