"Til evig tid" handler om det å være sammen i et parforhold over lengre tid, og hvordan det kan gå nå rman går lei av hverandre. Filmen er på kun ett minutt. Foto: Steivan Hasler

GRIMSTAD: — Jeg liker godt å lage kortfilmer, og gjerne korte kortfilmer. Gjennom ett øyeblikk, en scene eller en situasjon kan du få fram egenskaper eller hendelser som sier mye. Det er kortfilmens styrke, sier Even Hafnor.

Vi møter den unge filmskaperen på Hestetorget i Grimstad, midt i sentrum for Kortfilmfestivalen som arrangeres i sørlandsbyen i disse dager. Det er forholdsvis tomt i de hvite teltene som er satt opp, siden klokka så vidt har passert elleve på formiddagen.

Sammen med publikum

Men utover ettermiddag og kveld er det et yrende festivalliv mellom de ulike filmvisningene.

— Det er utrolig gøy å få vist film på filmfestivaler, for da blir de vist på et stort lerret. Filmmediet er lagd for det store lerretet. Og så får man sett filmen sammen med publikum, sier Hafnor.

Regissøren har for andre år på rad blitt plukket ut til festivalen. I fjor hadde han "Det norske språk" med i konkurranseprogrammet, samt at "Thomas F" ble vist under Sørnorsk filmsenters sideprogram. I år er det kortfilmen "Til evig tid" som er plukket ut til konkurransen.

Saken fortsetter under bildet

"Til evig tid" handler om det å være sammen i et parforhold over lengre tid, og hvordan det kan gå nå rman går lei av hverandre. Filmen er på kun ett minutt. Foto: Steivan Hasler

— Det er kjempestas. Det er knallhard konkurranse om å bli plukket ut, og jeg synes det er spesielt gøy at både denne og "Det norske språk", som begge har en ukonvensjonell form og stil, blir plukket ut, sier kristiansanderen.

Selve filmen er på under ett minutt, og er trolig en av Kortfilmfestivalens korteste filmer. Den viser en scene i ett eldre ektepars hverdag, der kun ektemannen har en replikk.

Viser film for kulturministeren

Hafnor gikk ut av filmskolen ved SAE-instituttet i Byron Bay i Australia i 2012, og har det siste halvannet året har han prøvd å etablere seg i filmmiljøet på Sørlandet. Og lykkes med det. Visningen på fjorårets festival fungerte som en døråpner for 28-åringen, som har vist "Det norske språk" på sju-åtte filmfestivaler i Norge i løpet av det siste året. Til fredag skal den vises igjen i Grimstad.

— De skal vise den når kulturministeren kommer for å prate med filmbransjen om det neste kulturløftet, forteller Hafnor.

Både "Det norske språk" og "Til evig tid" er korte kortfilmer. Det er ikke tilfeldig.— Filmene mine har ofte alvorlige temaer fra vår samtid, og jeg liker å sette ting på spissen, for å lage humor av det. Jeg trives med å lage kortfilmer, og tenker å gjøre det i hvert fall et par år fremover, sier Hafnor, men innrømmer at han jobber med et spillefilmprosjekt.

— Spillefilm er utfordrende. Jeg holder på med et prosjekt på si, som heter "Livet er en fest". Det er en komedie som tar opp problemene med dagens samfunn, der jeg prøver å se humoren i det mislykkede, forteller filmskaperen.

Håper på neste år også

Økonomi er også en grunn til at Hafnor foreløpig kun har laget kortfilmer. I tillegg til at historien som fortelles er kort.

— Jeg har vært på mange kortfilmfestivaler det siste året, og jeg føler av og til at filmskapere skviser inn en spillefilmhistorie i et kortfilmformat. Og det er trolig grunnet økonomi, at de ikke har råd til å lage spillefilm, sier han.

I vår fikk Hafnor produsert sin første kortfilm med et skikkelig budsjett. "Money back, please", som handler om tiggerproblematikken, kostet 330.000 kroner, men ble ikke ferdig tidsnok til å være aktuell for årets Kortfilmfestival.

— Jeg håper den kan være aktuell til neste år, sier regissøren.

Da blir det i tilfelle tredje året på rad for Hafnor. Og enda et steg nærmere å være kongen av kortfilm.