KRISTIANSAND: — Vi har solgt filmen til en tv-stasjon i San Francisco. Jeg søkte på hvor mange innbyggere det er i det nordlige California, og det er omtrent 15 millioner. Det er nesten like mange som det bor i Skandinavia, sier produsent Kristian Mosvoldfornøyd.

Tv-stasjonen heter KQED og er en av de mest sette allmennkringkasterne i USA under beste sendetid. Avtalen er signert, men Mosvold vet foreløpig ikke når det blir visning.

"Morgendagens filmskapere"

Kortfilmen skal vises i serien "ImageMakers", som består av kortfilmer kjøpt inn fra hele verden. På kanalens hjemmeside fortelles det at serien viser "morgendagens filmskapere i dag".

— KQED har kjøpt noen norske kortfilmer tidligere også, blant annet "Hjemmekamp" og "Bawke", sier Toril Simonsen, fagleder for kort- og dokumentarfilm, utland ved NFI.

"Hjemmekamp" ble regissert av Martin Lund, som senere har laget "Knerten gifter seg" og "Mer eller mindre mann", mens "Bawke" ble regissert av Hisham Zaman, som i år lagde "Før snøen faller".

Tiltaler et utenlandsk publikum

TIL UTLANDET: Kortfilmen "Livet utenfor" er et sørlandsprodukt, der hele 13 personer i produksjonsstaben er fra Sørlandet. Kun regissør Eirik Tveiten og skuespillerne er ikke sørlendinger. Anneke von der Lippe og Lars Sørbø spiller det eldre ekteparet. Foto: Vegard Landsverk

"Livet utenfor" er en kortfilm om et eldre ektepar i en leilighet og unge studenter i naboleiligheten. Det eldre paret er trøtte av hverandre og seg selv, og lengter etter livet ungdommene lever. Eller det livet de ser ut til å leve.— Det er helt åpenbart at det er en film som tiltaler et utenlandsk publikum, sier Simonsen.

Kortfilmen hadde premiere på Filmfestivalen i Haugesund i fjor, og har også blitt vist på Kort på KinoKino i Sandnes. I tillegg har NFI tatt den inn under sine vinger, både i form av å ha den med på kortfilmsamlingen "Norsk kort – 013" og promotering mot internasjonale festivaler.

Til festival i Calgary

Og de har lykkes. På Calgary International Film Festival, som arrangeres i slutten av september, er sørlandsfilmen en del av programmet.

PRODUSENT: Kristian Mosvold er en av de mange sørlendingene som har vært med å lage kortfilmen. Mosvold er produsent, og prøver nå å skaffe filmen et liv på utenlandske filmfestivaler. Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg håper denne festivalen vil bringe med seg flere festivaler. Det pleier å komme flere festivaler etter en slik visning. Når det gjelder tv-kanaler, vet jeg ikke om det blir noe mer. Men slike ting tar tid. De som kjøpte filmen nå, så den på en kortfilmfestival i Clermont-Ferrand i Frankrike i månedsskiftet januar/februar, sier Simonsen.- Nå prøver vi på hakket under de store festivaler, så den kan fortsette å gå i ett til to år til. Og jeg håper på salg til flere tv-kanaler, sier Mosvold.

— Hva med visning på norsk tv?

— Vi venter til etter festivalene, men jeg tenker å ta kontakt etter hvert. Men det vises lite kortfilm på norsk tv, sier produsenten.

Ny film på vei

FRA SØRLANDET: Kortfilmen "Mistet" ble spilt inn på Sørlandet tidligere i sommer. Her gjøres det klart til opptak på Staubø, litt øst for Arendal. Foto: Kristian Mosvold

Tidligere i sommer var de samme filmskaperne som lagde "Livet utenfor" samlet igjen. Denne gangen for å gjøre opptakene til kortfilmen "Mistet", som handler om ufrivillig barnløshet. Kjærsti Odden Skjeldal og Morten Svartveit spiller de ledende rollene, mens Anette Osterød har overtatt registolen fra Tveiten.— Jeg skal til Oslo senere i uka, for å se en grovklipp av filmen. 10. september skal den være ferdig klippet, sier Mosvold.