KRISTIANSAND: Digre grabber glefser i seg alt svineriet sørlendingene slenger i grå dunk og fõrer den glovarme ovnen der flammene slikker i seg søppelet i et døgnkontinuerlig inferno. Ut i andre enden kommer det strøm nok til å forsyne langt mer enn bassgitaren til Alexander Bøe som vrenger av seg "Fanitullen" avstemt mot lyden av avfall som forvandles til fjernvarme.

"Kjære ild" heter forestillingen som 29 dramastudenter fra Universitetet i Agder skaper i industribygget til Returkraft på Langemyr. Torsdag og fredag vises den aldeles gratis for folk som ønsker å se hvordan søppelforbrenning kan skape mer enn miljøvennlig energi. Det kan bli kunst også.

— Det har vært utrolig inspirerende å komme hit. Vi lager en forestilling som tar utgangspunkt både i byggets innhold og utseende, forteller dramastudent Synne Reichelt-Føreland (23) fra Universitetet i Agder.

Energiutløsende

Iført en silkekjole som matcher fargene på de enorme rørene til røykrenseanlegget, øver hun og medstudentene på det som blir en timelang performance der publikum ledes gjennom fabrikken akkompagnert av musikk, dans og tekst.

— Å være her er veldig energiutløsende, fastslår musikkstudent Kristiane Valborgland (20) som kan opplyse at renseanlegget brummer i dess-dur, og at hardingfelen hennes er avstemt for å spille på lag med prosessen.

Forestillingen er et tverrfaglig samarbeidsprosjekt mellom andreårstudenter på musikk og drama ved UiA, og hvert år finner de en ny arena for sine oppvisninger.

— Vi har tidligere blant annet brukt Festningen, Ekserserhuset og Mølla, men en dag jeg kjørte forbi dette vanvittig flotte bygget, slo det meg at det kunne være kjempegøy å prøve seg her, forteller faglærer i drama, Kjetil Kro Sørborg.

Som sagt, så gjort, og for 14 dager siden strømmet studentene inn og ideene ut. Hele forestillingen er blitt til i industribygget, og anleggets former, farger, lyder og funksjon tas i bruk når studentene slår seg løs. Paradoksalt nok er det stille, rolig, rent og pent i fabrikken som forløser kjempekrefter i ufyselig avfall.

Tilber ilden

— Den røde tråden i "Kjære ild" er en tilbedelse av ilden i ovnen, forteller Synne og Kristiane, og legger til at kritikk av vår tids materialisme ligger som en undertone.

— Vi bruker også tekster, blant annet "Byens metafysikk" av Rolf Jakobsen, og hele uttrykket i forestillingen er veldig variert, sier de.

Blant de som applauderer er Returkrafts administrerende direktør Odd Terje Døvik:

— Dette er innbyggerne i Agders felleseie, og vi ønsker at alle skal få se hva vi driver med. Det er jo tøft at det kan brukes til innovasjon også på kulturfeltet, sier han.

I tillegg til å skape kunst, har studentene også fått seg en og annen lærepenge i omgang med sørlendingenes avfall:

— Vi har lært masse og blitt mye mer bevisst på kildesortering, erkjenner Synne og Kristiane.

— Nå tenker vi mye mer over både vårt eget og hele verdens forbruk!

Under det digre gule røret der røyken fra forbrenningsanlegget renses, skaper silkekledde dramastudenter en egen akt i forestillingen "Kjære ild". Foto: Torstein Øen
Det slås både på stortromme og skarptromme når "Fanitullen" dundrer gjennom lokalet. Daniel Hinderaker (til v.) og Kevin Kvåle morer seg i uvante omgivelser. Foto: Torstein Øen
Instrumentene stemmes mot lydene i lokalet. Fra v.: Kristin Dahl på cello, Alexander Bøe på bassgitar og Kristiane Valborgland på elektrisk fele. Foto: Torstein Øen
Til tonene av "Fanitullen", spilt på hardingfele av Kristiane Valborgland, øves det inn dansescener under det gule røret der røyken renses. Foto: Torstein Øen
Refleksvestene skal skiftes ut med mer passende kostymer når publikum slipper til torsdag og fredag. Foto: Torstein Øen
Refleksvestene skal skiftes ut med mer passende kostymer når publikum slipper til torsdag og fredag. Foto: Torstein Øen