KRISTIANSAND: Helt konkret gjelder det søknad om generell dispensasjon fra paragraf 19 som gjør det forbudt å gi penger til egen stifter. Stiftelsestilsynet sier nei til at Cultiva får gi penger til kommunale prosjekter, og verken tilsynet eller Justisdepartementet ville behandle kommunens klage på vedtaket fordi de ventet sju måneder med å klage. Klagefristen er tre uker.

— Det beror på en misforståelse mellom oss og Cultiva om hvem som skulle fremføre klagen for departementet, og vi må ta vår del av ansvaret, sier rådmann Tor Sommerseth til Fædrelandsvennen.

Justisdepartementet skriver i sitt avslag at (...) "Kristiansand kommune som profesjonell aktør med god kjennskap til forvaltningslovens klageregler, er å laste for å ha drøyd med å klage".

Departementet påpeker også i lett syrlige vendinger at kommunen må ha blitt kjent med avslaget samtidig med Cultiva, ettersom to av styrets fem representanter også er medlem av bystyret i Kristiansand kommune.

— Jeg er inhabil i forhold til kommunal behandling, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) som sitter i Cultiva-styret sammen med Terje Næss (Ap).

— Først og fremst er det vel stifter som bør klage på en slik sak, men det kan hende det var noen kommunikasjonsutfordringer, sier styreleder Ansgar Gabrielsen.

LYSERE: - De første 100 millionene har kommet raskere enn vi håpte på, sier styreleder Ansgar Gabrielsen. Foto: Lars Hoen

Lovendring

Nå må det eventuelt en lovendring til før kommunale prosjekter kan nyte godt av midler fra Cultiva.

— Kommunalutvalget har bedt oss jobbe videre med den problematikken, men vi har ikke kommet i gang enda. Det er en svær prosess som nok vil ta tid, sier Sommerseth.

Stiftelseslovens paragraf 19 uttrykker et klart forbud mot å gi penger til stifter, og har ridd Cultiva som en mare i over tre år, etter at Stiftelsestilsynet i desember 2009 opprettet tilsynssak mot stiftelsen på grunn av den kontroversielle tildelingen på over 300 millioner kroner til Kilden.

Saken resulterte i tilbakeføring av penger som hadde gått til kommunale tiltak, og opprettelse av Lille-Cultiva som i ettertid både har administrert finansieringen av Kilden, og tatt seg av tilskuddene til eksempelvis curlinghallen og Aquarama.

Cultivas styre og administrasjon har lenge påpekt at paragraf 19 skal hindre privatpersoner fra å opprette stiftelser for å slippe skatt, og at den er helt uegnet for offentlige stiftelser med allmennyttige formål. Derfor ble det allerede 10.mai 2010 søkt om en generell dispensasjon fra utdelingsforbudet.

Mye sommel

Og kommunen er sannelig ikke de eneste som har somlet i denne saken: "Vi beklager lang saksbehandlingstid som skyldes store saksmengder og en sterkt presset ressurssituasjon", skriver Stiftelsestilsynet når de den 6. april 2011 sier klart nei til dispensasjon.

Klagefristen på et slikt vedtak er tre uker, men det gikk altså sju måneder før Cultivas stifter, Kristiansand kommune, klaget på avgjørelsen. Først i april 2012 avviser Stiftelsestilsynet klagen fordi klagefristen er overtrådt, og ikke før i november 2012 kommer avslaget fra Justisdepartementet. Der gjøres det også klart at klagen neppe hadde blitt tatt til følge selv om kommunen hadde holdt seg til klagefristen.

Og når vi skriver fredag 26. april 2013 får styret i Cultiva nok en gang verkebyllen på sitt bord. Denne gangen bare til orientering, men med et ørlite lys i mørket: Stiftelsesloven kan tolkes slik at prosjekter kan få penger dersom kommunens rolle er avgrenset eller prosjektet faller utenfor kommunens ordinære driftsoppgaver.

— Det gis en liten åpning i enkeltsaker, sier styreleder Ansgar Gabrielsen som allerede i 2010 tok til orde for en lovendring som skiller mellom offentlige og private stiftelser.

— Og det mener jeg fortsatt, understreker han.

Saksforberedelsene ligger nå i rådmann Tor Sommerseths hender.

Har nesten 100 millioner

Pengene yngler i Cultiva, og bufferkapitalen er nå om lag 100 millioner kroner. Da stiftelsen stengte i desember 2011 var bufferen bare 22 millioner, og målet er å nå mellom 160 og 200 millioner før Cultiva kan begynne å dele ut penger igjen.

— Dette har gått raskere enn vi håpte, sier styreleder Ansgar Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

Grunnen til bedringen er at en større andel av stiftelsens 1,4 milliarder kroner nå plasseres i aksjer. Aksjeandelen har steget fra 18,2 til 24,5 prosent bare i år, og på fredagens styremøte skal det tas stilling til ytterligere opptrapping.

— Betyr dette at Cultiva er nærmere åpning for ordinær drift igjen?

— Vi skal bygge opp et solid økonomisk fundament, og det er viktig ikke å gå i den fella at vi slakker av for tidlig. Men så langt har det gått i riktig retning, sier Gabrielsen.