KRISTIANSAND: — I år blir det flere arrangementer enn tidligere, med hele fire konserter, sier sopranen Tale Marie G. Mydske og mezzosopranen Åselinde Wiland.

De to startet i 2010 Flagstadfesten, som er en årlig markering av Kirsten Flagstads talent og virke. Festen er en sommerfestival som arrangeres rundt operasangerens fødselsdag 12. juli på Amalienborg, hvor hun bodde fra 1941 til 1962. — Flagstad er den største operasangeren Norge har produsert. En jury kåret henne til århundrets stemme for 1900-tallet, og hun er en av de aller beste Wagner-sangerne som har levd, sier Wiland.

— Wagner skrev så stort, at man må ha en god stemme for å få til å synge hans verk, forklarer Mydske.

Den første opera

I 2013 er det 100 år siden Flagstad begynte sin profesjonelle operakarriere på Nationaltheatret. Åpningskonserten fredag kveld går tilbake til operaens begynnelse, med Monteverdis "Orfeus", som regnes som den første opera.

— Vi bruker "Orfeus" som utgangspunkt for en forestilling som forteller om sangens bevegende kraft. Vi ønsker å trekke parallellen til Kirsten Flagstads uvanlig evne til å bevege mennesker med sin stemme, sier Wiland og Mydske, som blir akkompagnert av cellist Gunnar Hauge og cembalist Martin Pearson.

Lørdag fortsetter festen med det populære arrangementet "Syng med Kirsten", der publikum inviteres til å være med å synge. I år mer flerstemt enn tidligere.

— Vi ønsker også å fremme lokale talenter, og i år får de en egen konsert lørdag kveld. Vi har også kjøpt inn et gjestespill, "Utvalgt", som er laget til "Flagstad-året 2013". Det hadde premiere på Hamar i juni, og turnerer nå landet rundt, sier Mydske.

— De er veldig glade for å få spille her på Amalienborg. Da kan de sette scenen der den faktisk utspilte seg, som angivelig var på Flagstads musikkrom, legger Wiland til.

Blir dårlig luft

Årets Flagstadfest er den fjerde i rekken, og de to ildsjelene merker en økende interesse. I operasangerens musikkrom er det plass til 80 personer. Trolig blir det få ledige stoler.

— Det pleier å være helt fullt. Det er ikke akkurat god luft der inne når konsertene er ferdige, sier Wiland og smiler.

Saken fortsetter under bildet

ÅPNINGSKONSERT: Cellist Gunnar Hauge (f.v.), mezzosopran Åselinde Wiland, sopran Tale Marie G. Mydske og cembalist Martin Pearson åpner Flagstadfesten på Amalienborg med festkonsert i Flagstads musikkrom fredag kveld. Foto: Kjetil Samuelsen

Mezzosopranen bor i Tyskland, og der vet alle hvem Kirsten Flagstad er. Wiland er forundret over at det ikke er mer "bråk" rundt Flagstad i Kristiansand, hvor hun faktisk bodde mot slutten av sitt liv.

— Flagstadfesten betyr mye for folk her. Etter den første konserten vi hadde, var det mange som kom og takket oss for å ha renvasket henne for nazisympatier etter krigen, deriblant folk som kjente henne, sier Wiland.

Vanskelig økonomisk

Arrangørene fikk støtte fra Cultiva til de to første Flagstadfestene, men med energistiftelsen langt nede i møllposen har det vært tungt økonomisk. Takket være støtte fra Kristiansand kommune og fylkeskommunen lever festivalen likevel videre.

— Det er vanskelig å få nasjonal støtte, og det står litt og faller fremover nå. Vi bruker vel i overkant av 100 arbeidstimer hver på dette, samt at vi begge har små babyer hjemme. Men vi gjør det fordi det er gøy, sier de to.